Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta znači i kako je nastao izraz “Neće grom u koprive”

Preuzmite sliku

Objašnjenjem ovog izraza lingvistika se nije previše bavila, ali ono što se zna jeste da je njegovo značenje – mala ili nikakva vjerovatnoća da se nešto desi. Oni koji su pokušavali da dosegnu etimogoliju ove uzrečice poslužili su se logikom i narodnim vjerovanjima.

Ipak, ni u ovo vrijeme tehnoloških čuda ne preporučuje se prkosti vremenskim neprilikama. Kada zagrmi, oduvijek je bila nepoznanica gdje će udariti grom. A kad se neko nađe u prirodi, zna se da ne treba da se sklanja ispod krošnje usamljenog drveta.

Međutim, zanimljiva je veza između koprive i groma koja uključuje boga Peruna, malo čuda majke prirode i iskonsku čovjekovu potrebu da objasni pojave koje ne razumije.

Perun je za Slovene bio moćno božanstvo grmljavine

A u stara vremena, kada su Sloveni živjeli životom koji ni danas nije do kraja istražen, udar groma je u većini slučajeva ostavljao trag za sobom, a tamo gdje udari grom, najčešće se palila vatra. Vatra se smatrala dragocjenom, vrijednom poštovanja. Drvo, koje je, po narodnom vjerovanju, najčešće trpilo udar groma je hrast.

  • Hrast je posvećen bogu Perunu i smatralo se da u njemu “živi” posebna sila, energija i zato je hrast najviše privlačio gromove boga Peruna.

    Sa druge strane, list koprive ima male “bodlje”, koje u dodiru sa kožom stvaraju bolni nadražaj. Kaže se da kopriva žari, odnosno stvara osjećaj sličan onom koji imamo kada se opečemo.

    Pošto je vatra sa neba i dolazi od boga Peruna, vjerovalo se da su Perun i kopriva su u srodstvu, jer svako “proizvodi” vatru na svoj način. Te po narodnoj izreci – neće svoj na svoga, pa tako ni grom u koprive.

  • Bog Perun je u germanskoj mitologiji Donar, a u nordijskoj Tor. Predstavljen je sa sjekirom i ima to magično kamenje, koje baca na zemlju od čega, navodno, nastaju gromovi. Tu takođe treba tražiti i odgonetku izraza “pa neka padaju sjekire s neba”. (ekspress.net)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,