Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta zapravo znači riječ “abrakadabra”?

Preuzmite sliku

Kada se danas kaže „abrakadabra”, najprije se pomisli na mađioničare, trikove i naivne opsenarske zabavne sadržaje. Međutim, izgleda da je u prošlosti ova riječ imala mnogo veći značaj, iako se ne zna tačno iz kog je jezika potekla.

Riječ „abrakadabra” vezuje se za magiju. Vjeruje se da je prvi put spomenuta u djelu „Liber medicinalis” rimskog ljekara i mudraca Kvinta Serena Samonika, u 3. vijeku nove ere.

Vjerovatno je da on nije sam izmislio riječ, već da je korišćena znatno ranije i među Rimljanima i među Grcima. Ovaj rimski ljekar navodi da je riječ „abrakadabra” lijek za nepoznate, smrtonosne bolesti; treba je zapisati na komadu pergamenta, umotati u komad lanenog platna i nositi oko vrata kao amajliju. Pri tome, riječ treba ispisivati u redovima, i to svaki put sa jednim slovom manje na kraju, u obliku obrnutog trougla, u kome se u posljednjem redu nalazi samo slovo „a”, pišu Nezavisne.

Vjerovalo se da ta neobična riječ treba da zaštiti od zlih duhova koji izazivaju bolesti i da prizove one dobre, koji imaju zaštitničku ulogu. Postoji više teorija o nastanku riječi „abrakadabra”. Prema jednoj, ona dolazi iz aramejskog jezika, od riječi „avra kadavra” sa značenjem „stvaram kako govorim”. Prema drugoj, nastala je od grčkog „abraksas” ‒ kako su pripadnici gnostičke filozofije zvali boga, a pomoću grčke numerologije zapisivala se kao 365, tj. po broju dana u godini. Jedna teorija objašnjava da je „abrakadabra” nastalo od sažimanja riječi za Oca, Sina i Svetog duha, od „Ab, Ben, Ruach hakodesh”.

Prema nekim svjedočanstvima, Rimljani su nosili amajlije poput onih iz teksta Serena Samonika, vjerujući da one liječe bolesti „izvlačeći” ih kroz ponavljanje i skraćivanje riječi. U 17. vijeku, u „Mučnom putovanju kapetana Edvarda Fentona”, Ema Tejlor zapisala je da je izlječeno dve stotine ljudi tako što su im stavljene „abrakadabre” oko vrata, a vijek kasnije nešto slično pominje i Danijel Defo u „Dnevniku iz godine kuge”.

Iako se takav način „lječenja” izgubio u 19. vijeku, ostajući u domenu mađioničarskih trikova, koristile su ga pojedine savremene ezoterične organizacije u svojim ritualima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,