Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta su žene koristile prije nego što su izumljeni higijenski ulošci?

Preuzmite sliku

Ljudi su u davna vremena vjerovali da menstrualna krv može izluditi pse, piše Bright Side.

Dakle, svi razgovori o menstruaciji i načinima kontrole bili su tabu. I prije nego što su stvoreni moderni ulošci, žene su koristile različite materijala – od papirusa do pantalona koje su ličile na pelene, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Papirus, drvo i morski sunđeri

Iako gotovo da nema dostupnih informacija o tome kako su se žene nosile sa svojim ciklusima u drevnoj historiji, historičari vjeruju da su žene tokom 3.000 godina p.n.e. — 5. vijek koristile različite prirodne materijale za menstruaciju. Na primjer, Egipćanke su koristile papirus — papir koji se koristio za pisanje u to vrijeme. Natopili bi ga da postane mekan i koristile kao jastučići.

 • Grkinje su, prema Hipokratu, koristile komade drveta sa vlaknima kao tampone. Vjeruje se da su neke žene koristile morske spužve da apsorbuju krv tokom menstruacije.

  2. Krpe

  U 19. vijeku, žene u evropskim i sjevernoameričkim društvima same su izrađivale sanitarije od krpa. Žene su koristile flanel ili tkanu tkaninu za izradu menstrualne odjeće, što nije bilo sterilno rješenje.

  3. Jednokratne salvete

  Godine 1897. Johnson & Johnson je razvio prvu verziju maksi higijenskih uložaka – jednokratnih salveta nazvanih Listerovi peškiri. Peškiri postaju prvi komercijalni proizvod za menstruaciju. Međutim, mjesečnice su se i dalje smatrale tabuom i žene nisu htjele ići u trgovine da ih otvoreno kupe, pa je proizvod na kraju propao na tržištu.

 • 4. Sanitarna kecelja

  Sanitarna kecelja je bila gumena kecelja s trakom koja se provlačila između nogu kako bi spriječila curenje krvi na ženskim suknjama i sjedištima. Uglavnom, kecelja je napravljena da sačuva namještaj od mrlja, ali je to bilo neugodno rješenje jako neprijatnog mirisa.

  5. Menstrualni pojasevi

  Menstrualni pojasevi su postali rana verzija higijenskih uložaka 1900-ih i bili su popularna metoda za upravljanje mjesečnicama. Bio je to svileni elastični pojas na koji su žene zakačivale pamučne jastučiće i zatim ih koristile. Pojasevi su bili nešto poput pelena i ostali popularni sve dok nije stvoren prvi jastučić sa ljepljivom trakom.

 • 6. Sanitarni materijal

  Sanitarije su bile pantalone ili donji veš obloženen gumom 1920-ih. Gumene pantalone su napravljene od istog materijala kao i pelene za bebe.

  7. Aluminijumske i gumene čašice

  Iako menstrualna čašica sada postaje sve popularnija, prva je izumljena davno (1930. godine) i napravljena je od aluminijuma ili tvrde gume. Godine 1956. Leona Chalmers je ažurirala proizvod koristeći mekše materijale. Čašica je bila namijenjena prikupljanju krvi, ali u to vrijeme nije bila tržišni uspjeh.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,