Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta se zapravo događa s oduzetim predmetima na aerodromu?

Preuzmite sliku

Putnici mjesečno pogrešno spakuju stotine kilograma predmeta u svoju ručnu prtljagu. A misterija je o onome šta se događa nakon što su im oduzete stvari, piše Bright Side.

Teško da iko zna šta učiniti ako se tako nešto dogodi, prenosi Tuzlanski.ba.

Odustajanje od robe nije jedina opcija

Svaki put kad zaplijenjeni predmet ostavite na aerodromu, oprostite se od njega. Ako je to bočica vode, nema veze, ali ako je bočica skupog parfema, to može biti dramatično. U ovom slučaju, trebali biste znati da imate druge mogućnosti.

Prvo, neki aerodromi imaju uslugu povrata zaplijenjenih predmeta. Možete pitati aerodromskog radnika gdje ga možete pronaći. Nakon što položite stvar, imate određeno vrijeme da je vratite. Na primjer, u Manchesteru imate 30 dana. Također, možete odabrati da vam se predmet isporuči na vašu adresu ako se ne planirate vratiti u određenom roku.

 •  

  Drugo, niko vas ne sprečava da se vratite na šalter karti aviokompanije i prijavite prtljagu koja sadrži ove predmete. Naravno, to je ako niste u žurbi i imate dovoljno vremena. I trebate imati na umu da mnoge aviokompanije dopuštaju samo jedno prijavljivanje prtljage besplatno.

  Možete ga dati i prijatelju ili ostaviti u automobilu. Zbog toga je uvijek bolje doći na aerodrom s vremena na pretek.

  Gdje idu vaši predmeti ako ih ostavite?

  Neki ljudi mogu pretpostaviti da policajci uzimaju vaše zaboravljene ili zabranjene predmete. Ovo je zabluda. Neki od predmeta, poput primjerice mješovite kutije noževa ili dizajnerske torbice, idu na mrežu i prodaju se u velikoj količini. Na aukcijama se mogu prodati za upola nižu cijenu, pa je to dobra platforma za lovce na pogodbe.

  Mnogo toga ide u dobrotvorne svrhe. Volonteri kažu da se može prikupiti do 50.000 američkih dolara. Hrana nalik na stvari uništava se kako bi zaštitila poljoprivredne interese zemlje. Pića se bacaju u posude za smeće.

 • Neki aerodromi umjetnički izlažu zabranjene predmete

  Uvijek postoji mjesto za umjetnost. Na primjer, 2019. godine osoblje litvanskog aerodroma u Vilnjusu iznijelo je oštru ideju i pronašlo alternativni način da podsjeti putnike da je sigurnost na prvom mjestu. Napravili su božićno drvce od zaplijenjenih noževa i makaza.

  Stablo je bilo visoko 5 metara. Pravljenje drvceta je trajalo više od 2 sedmice: “Dakle, ako ne želite da vaše lične, a opet zabranjene stvari, slijeću na božićno drvce sljedeće godine, bolje provjerite sadržaj prtljage prije nego što se spakirate za sljedeći let.” (Tuzlanski,ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,