Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta se sve krije u Muzeju prekinutih veza u Los Angelesu? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zaboravite savremene skulpture ili viševjekovne portrete, jer muzej u Los Angelesu nudi interesantnu i pomalo bizarnu postavku, sastavljenu od najrazličitijih eksponata koji su pripadali bivšim emotivnim partnerima.

U ovom neobičnom i pomalo bizarnom muzeju mogu se vidjeti različiti eksponati, od ženskog donjeg veša, ljubavnih pisama pa sve do vjenčanica i nakita.

Posvećen tugi i raskidu, stalni eksponati pokazuje darove ili neželjene stvari koje su pripadale bivšim emotivnim partnerima, a kao inspiracija im je poslužio istoimeni muzej u Zagrebu, koji je otvoren 2006. godine.

Posjetioci mogu da razgledaju stvari, koje ljudi nisu željeli da sačuvaju nakon raskida i da čitaju opise koji sadrže detalje o raskidu svake veze. Mogu se pronaći i stvari poput časopisa za odrasle, digitalnih kamera, polupraznih flašica kolonjske vode, ogledala, muzičkih instrumenata, odjeće i pegle, koja je korištena da se ispegla odijelo za mladoženju pred vjenčanje. Jedan od najčudnijih stvari je priručnik za transplantaciju, koji je muzeju donirala žena čiji je dečko završio njihovu vezu nakon što je doživio dvostruku transplataciju pluća.

  • muzej-prekinutih-vezaa2
  • Vlasnici muzeja nude priliku i šansu da lakše prevaziđete emotivnu bol nakon raskida i da pronađete utjehu kroz kreativnost i doprinosom stalnoj postavci u muzeju. Svako može da donira stvar iz prethodne veze, bilo da je to poklon od bivšeg partnera ili suvenir sa romantičnog putovanja.

    Premda donori treba da ostave svoje ime i potpis za odobrenje donacije, njihove lične informacije neće biti otkrivene posjetiocima, poručuju iz muzeja.

    Svaki eksponat sadrži naziv, trajanje veze, grad, državu i prateću priču, koja može da bude lično priznanje, iskazivanje nezadovoljstva ili apsolutne agonije.

    Posetioci muzeja mogu da se ispovijede i opišu svoje propale veze do detalja. (nationalgeographic.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje