Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se krije iza popularne tradicije odlaska na medeni mjesec?

Preuzmite sliku

Pravi razlog iza popularne tradicije nije onako romantičan kao što mislite.

Kad bi nas upitali kojem se djelu vjenčanja veselimo najviše, za većinu bi to bio medeni mjesec. Zašto? Zato što nakon dugo vremena planiranja, organiziranja, stresiranja i trčanja s jedne strane na drugu, napokon možemo biti sami sa svojim partnerom i na miru proslaviti početak zajedničkog života. No, jeste li se ikad pitali kako je ta tradicija uopće započela?

Običaj je započeo još u 19. stoljeću u Velikoj Britaniji, ali on je tad bio daleko od idiličnog bijega koji on predstavlja danas. I dok danas odabiremo egzotična mjesta kako bi pobjegli od poznatih lica i posvetili se isključivo jedno drugom, svrha medenog mjeseca nekad je bila upravo suprotna. Naime, novopečeni mladenci odlazili su na putovanje kako bi posjetili sve članove obitelji koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati vjenčanju.

Zapravo, medeni mjesec kakvog poznajemo danas nije postojao do početka 20. stoljeća.

Što se tiče samog naziva, postoji nekoliko teorija. Najpopularnija seže čak u 5. stoljeće kad su vjenčani parovi pili medovaču nakon njihovog prvog „mjeseca“. Medovača je bila dar njihovih gostiju koji su vjerovali kako baš to piće sadrži afrodizijak i pomaže kod začeća.

No, postoji mogućnost kako će se poznata tradicija uskoro promijeniti. Naime, sve veći broj parova svoj medeni mjesec odgađa za neko vrijeme nakon vjenčanja kako bi si mogli priuštiti najbolje moguće putovanje. Budući da samo vjenčanje nerijetko prelazi početni budžet, mnogi se parovi odlučuju za „mali medeni mjesec“ kako bi se pridržavali tradicije, dok onaj glavni odgađaju za malo kasnije.

Mali medeni mjesec najčešće uzimaju odmah nakon vjenčanja. Riječ je o vikend-destinacijama koje nisu previše udaljene i ne ostavljaju preveliku štetu na vašem bankovnom računu. Tako si ostavljaju dovoljno vremena kako bi uštedjeli novac za romantično putovanje o kakvom su oduvijek sanjali. (cosmopolitan.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje