Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se događa ako slučajno oštetite dragocjenu umjetnost ili artefakte u muzeju?

Preuzmite sliku

Bez obzira jeste li posjetitelj ili zaposlenik, muzeji imaju rješenja u slučaju da neko slučajno ošteti jedinstvene predmete.

Zaista se trude zaštititi sva svoja remek-djela, koristeći različite tehnike, poput rendgenske tehnologije. A ponekad postoje i druge slike ispod onih u kojima uživate. Evo šta se dogodi ako napravite neku nezgodu u muzeju.

Ako razbijete nešto u muzeju, to nećete platiti vi

Povodom nenamjernog oštećenja jedinstvenog umjetničkog djela, poput slike, skulpture ili vaze, muzej je na kraju odgovoran za restauraciju. Velike su institucije i kao takve zaista paze šta drže u sebi. Zbog toga imaju posebne police osiguranja. Ovi ugovori su jedinstveni i pokrivaju sve što možete zamisliti. Iz tog razloga muzej će vas možda natjerati da ispunite neke papire s vašim imenom u svrhu osiguranja. I dok bi vam mogli zabraniti pristup muzeju, to je izuzetno rijetko. Nakon toga, polica osiguranja pobrinut će se za sve troškove potrebne za restauraciju, šta god bilo potrebno i koliko god dugo trajalo, piše Bright Side.

 • Ako uništite nezamjenjive predmete, samo će vam biti teško razgovarati s njima, evo zašto

  Kad posjetite muzej, trebali biste biti s poštovanjem. Bez obzira jeste li nespretni ili ne, na kraju možete slomiti nešto važno. Ali ne morate previše brinuti. U muzeju se svi posjetitelji smatraju gostima, tako da nisu financijski odgovorni za troškove restauracije. Uz to, muzeji imaju bespovratna sredstva kako bi im pomogli da pokriju troškove restauracije i konzervacije, prenosi Tuzlanski.ba.

  Ako nešto oštetite i ako ste zaposlenik muzeja, to se događa.

  Možda ćete imati sreće dane provodite radeći u muzeju, okruženi nevjerovatnim umjetničkim djelima, uživajući u historiji kao svakodnevnoj rutini. Kao i na bilo kojem drugom radnom mjestu, i vama je dopušteno griješiti, ali one mogu biti skuplje od uobičajenih. 2014. godine, domar u italijanskom muzeju bacio je moderno umjetničko djelo u smeće. Nažalost, smatrao ga je gomilom smeća. Bio je to nesvjestan potez, pa je muzej razumio situaciju. Na njegovu sreću, muzej je imao predviđenu posebnu policu osiguranja u slučaju da zaposlenik ošteti umetničko djelo.

 • Muzeji također čine sve kako bi izbjegli nesreće, a evo nekoliko primjera

  Muzeji poput Getty Center-a (u Kaliforniji) otporni su na oštećenja od požara zahvaljujući svojim armirano-betonskim zidovima. Oni takođe imaju vazdušni sistem koji sprečava da dim ulazi unutra i posipa kao krajnje sredstvo u nuždi. Muzej američke umjetnosti Whitney u New Yorku sagradio je poseban zid od poplave na njihovom novom mjestu nakon što je uragan Sandy 2012. pogodio blokadu potencijalne poplave rijeke Hudson. Također, bez obzira jesu li dio prozora ili su ispred slike, staklo ima poseban UV-blokirajući premaz. To je vrlo važno jer UV zrake mogu uvelike naštetiti bojama na slikama.

  Ako stvari razbijete namjerno, neće biti tako nježni i razumljivi

  Ak iskreno objasnite, sve se može srediti. Međutim, ako imate lošu namjeru i pokušate slomiti ili oštetiti bilo koju vrstu umjetnosti u muzeju, to će imati posljedice, baš kao što se i posjetitelj sa selfie štapom morao suočiti s posljedicama razbijanja kipa u Portugalu. Pokušaj ovakvog ponašanja može rezultirati noći u ćeliji. Isto tako, ako oštetite javnu imovinu, grad vas može prijaviti. To znači da postoji velika vjerojatnost da ćete možda odslužiti nekoliko godina u zatvoru. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje