Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta ne smijemo da radimo na petak 13

petak13
Preuzmite sliku

Mnogi vjeruju da su broj 13 i petak simboli loše sreće! Još kada dođe petak 13., svi počnu da paniče!

Petak 13. plaši mnoge. Većina vjeruje da je ovo veoma baksuzan dan. Priča se da broj 13 donosi nesreću još od biblijskih vremena. Zbog toga, u mnogim hotelima ne postoji soba sa brojem 13, visoke zgrade nemaju 13. sprat, a neke aviokompanije su čak odlučile da izbace i pločicu sa “nesretnim” brojem sa reda sjedišta!

Oni koji vjeruju da im se baš na ovaj trinaesti petak sruči “sva nesreća na glavu” stalno na ovaj dan traže neki znak koji će im predkazati nesreću. Mnogi na današnji dan ne žele da izađu iz kuće, isključuju aparate iz struje, ne započinju poslove i ne daju novac na zajam.

Oni koji su baš sujevjerni reći će vam da danas nikako ne prolazite ispod merdevina. Uvjeravat će vas da su Adam i Eva izbačeni iz raja baš u petak, da je tada počeo veliki potop, a podsjetit će vas i da je u petak razapet Isus!

Reći će vam i da odmah bježite kući ukoliko vam je crna mačka prešla put, jer su one “zli demoni“. Ubjeđivat će vas i da danas slučajno ne dodirnete bubamaru jer ubistvo ovog insekta donosi lošu sreću.

Prema vjerovanju, danas nikako ne biste smjeli ni da otvorite kišobran u kući, jer ćete se onda posvađati sa najmilijima. Isto tako, pobrinite se da ne razbijete neko ogledalo. Kažu da kad bilo kog drugog dana razbijete ogledalo navučete sebi sedam godina nesreće na vrat, a ukoliko vam se ovaj maler dogodi baš danas, bićete nesretni cijelog života. (alo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,