Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta je u suštini bolje: Toaletna voda ili parfem?

Kada želite da mirišete opojno, za čim posežete za toaletnom vodom ili parfemom?

Može vam se učiniti da je sasvim svejedno, ali ne, razlika i to velika postoji. Razlika je prije svega u koncentraciji mirisa koju data formula ima. Koncentracija igra veliku ulogu u tome koliko će proizvod biti osjetan na vašoj koži. Toaletna voda ima manju koncentraciju od parfema, što znači da njen miris kraće traje.

Vodič o toaletnoj vodici

Toaletna vodica ima niži procenat mirisnih ulja u sebi, od prilike od pet do 15%. Također ona u sebi sadrži više alkohola zbog čega miris lakše i brže isparava sa kože.

Magija koja se krije u parfemu

Parfemi s druge strane imaju veću koncentraciju mirisnih ulja, što znači da u sebi automatski imaju manje alkohola. Osobama sa osjetljivom kožom se iz ovog razloga savjetuje da se drže parfema u odnosu na toaletnu vodicu. Parfem u sebi ima od 20 do 40% mirisnih ulja.

Da li stvarno mogu da mirišu isto?

Donekle, da. Bez obzira o kom se proizvodu i proizvođaču radi, toaletna voda i parfem su zapravo u osnovi isti i predstavljaju mješavinu esencijalinh ulja i drugih ekstrakata. Jedina razlika je zapravo u koncentraciji. Pored toga kompozicija mirisa koja se naziva još i šminka mirisa igra vitalnu ulogu u tome koliko toaletna vodica i parfem liče jedno na drugo.

Koliko je trajanje ova dva proizvoda?

Trajnost toaletne vodice je od tri do pet sati, dok je parfem predviđen da traje duže od toga. Kako biste oba proizvoda podstakli da traju duže savjet stručnjaka je da ih skladištite na tamnom i hladnom mjestu. Budući da je toaletna vodica laganija ona se preporučuje tokom svakodnevnih aktivnosti i u ljetnjim mjesecima. S druge strane parfemi su intenzivniji i njihova visoka koncentracija preporučljivija je za hladnije dane i večernje izlaske. U zavisnosti od vaših ličnih preferenci i vašeg budžeta, zavisiće i izbor prilikom kupovine jednog od ova dva proizvoda. Ako tražite povoljnu, svakodnevnu opciju toaletna voda je za vas. Ako pak imate osjetljivu kožu i treba vam nešto pouzdano, onda je parfem vaš vjerni saputnik.  (cdm.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje