Ponedjeljak, 16. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta je refleksologija i da li je treba probati?

Nakon dugog dana hodanja po betonu u omiljenim salonkama, vašim tabanima definitivno treba malo ljubavi, brige i njege.

Da li bi trebalo da odete na standardnu masažu stopala ili bi trebalo da probate refleksologiju? Otkrivamo razliku između ta dva tretmana, koja će vas definitivno zanimati.

Dakle, šta je refleksologija?

Refleksologija je tip alternativne terapije, baziran na ideji da različite tačke na vašim stopalima (i dlanovima također) odgovaraju specifičnim mišićima ili organima u vašem tijelu. Refleksolog će primijeniti pritisak na tim tačkama kako bi vas riješio napetosti, poboljšao cirkulaciju i poboljšao zdravlje u tom dijelu tijela. Na primjer, imate problem sa ušima – refleksolog će se fokusirati na bazu vašeg malog nožnog prsta. Problemi sa srcem? Pritisak će biti primijenjen na centralni dio stopala. Za problem sa leđima, obratite pažnju na palac.

Da li to zapravo djeluje?

Pa, da i ne. Postoji veoma malo naučnih dokaza koji podržavaju teoriju da dodirivanje određenog dijela stopala mogu uticati na specifične dijelove vašeg tijela, pa se refleksologija ne preporučuje kao zvanično liječenje zdravstvenih problema. Ipak, mnoge studije također dokazuju da refleksologija može imati pozitivni uticaj na vas generalno, opuštajući vas i spuštajući vam nivo stresa.

Kakav je osjećaj?

Tokom sesije refleksologije, morate izuti svoje cipele i čarape, sjesti ili leći, i namjestiti se u udoban položaj. Za razliku od masaže stopala, refleksolog ne koristi losione i ulja, već primijenjuje pritisak na vaše stopalo u skladu sa specifičnom mapom. U zavisnosti od vaše lične tolerancije na bol i probleme koje imate, refleksologija ponekad može biti bolna, ali generalno, to je prijatan tretman u kom ćete uživati.

Da li bi trebalo da je probate?

Odluka je na vama. Dakle, ako mislite da zaslužujete malo ljubavi i brige u tom dijelu svog tijela, ako nas pitate, probajte je. Odaberite profesionalca ili radite to sami – lako ćete shvatiti u čemu je stvar. (Marieclaire.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: