Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta da radite umjesto opsesivnog čitanja vijesti?

Preuzmite sliku

Uz aktuelnu nimalo zavidno situaciju, nije čudno to što svi želimo da se informišemo o svim novim detaljima u vezi sa korona virusom i neophodnom izolacijom. Međutim, to ne znači da po cijeli dan samo treba da listamo sve moguće vesti i pratimo sve blogove samo o tome.

Informisanost je dobra, ali opsesivnost nije i može da odvede u anksioznost i uznemirenost. To nikome nije neophodno u ovom trenutku, već svako treba da se fokusira na nešto pozitivno i korisno. U nastavku pronađite nekoliko takvih prijedloga za ove trenutke kućnog karantina.

Osvježite kućne biljke

Zelenilo uljepšava sve vrste domova i uvijek je preporučljivo imati makar jednu saksiju ukrasnih biljaka, ako ne i više. Vjerujemo da mnogi od vas već imaju tu praksu održavanja biljaka, ali vam se u gužvi desi da neke od njih zapostavite. U ovim trenucima možete im posvetiti malo pažnje i osvježiti ih, a ujedno se informisati kako da u budućnosti ne ponavljate iste greške.

Vježbajte

Možda ne možete da idete u teretanu trenutno, ali to ne znači da ne možete da radite na jačanju svog tijela i u sopstvenom domu. Za mnoge vježbe snage uopšte nisu potrebna nikakava pomagala osim podmetača, malo prostora i malo dobre volje.

Sredite cipelarnik

Znate onu gužvu koju imate u cipelarniku i koju nikako da sredite? Sada je pravi trenutak za to, a ne zaboravite i da dezinfikujete svu obuću koju ste nosili prilikom izlaska iz kuće u neophodnu nabavku. Provjerite da li ima neke obuće koju više ne nosite, napravite bolji raspored koji će vam ubrzati funkcionisanje i bićete zahvalni sebi kada ponovo dođe vrijeme za češći boravak napolju.

Izvadite vodene boje

U ovim trenucima treba ostati miran i priseban, ali i naći sebi neku umirujući zanimaciju. Ukoliko imate vodene boje u kući, izvadite ih i napravite mjesta za mali kreativni kutak. Možete se inspirisati raznim internet vodičima, ili isprobavati pravljenje različitih oblika i nijansi, šta god da vam odgovara. Naravno, ista vrsta relaksacije može biti i uz tempere, flomastere ili pak tuš.

Meditirajte

Meditacija je korisna i inače i preporučuje se svima, bez obzira na godine i fizičku spremnost, a to isto važi i sada. Dobra je i za tijelo i za duh, samo treba pronaći one varijacije na temu koje vama odgovaraju trenutno. To je ujedno još jedan dobar način da se malo isključite i ponovo napunite baterije u stresnim trenucima. (Citymagazine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje