Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta bi se moglo dogoditi kada bismo svima počeli govoriti samo istinu?

Preuzmite sliku

 

Razmislite koliko ste malih laži izrekli u posljednja 24 sata i vidjet ćete da ste izrekli makar jednu, piše Bright Side.

Tako se često zateknemo u tome da govorimo male laži kako bi se drugi osjećali bolje, ali kada bismo počeli govoriti samo istinu, našim se prijateljima vjerovatno ne bi svidjelo, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Više bismo prihvaćali i praštali

Istinit svijet značio bi da se morate suočiti sa teškim istinama o sebi i svojim voljenima. To bi nas vjerovatno učinilo osobama koje bi više praštale i prihvatale druge, jer sami nismo toliko savršeni i ne bismo mogli sakriti vlastite nesavršenosti.

2. Možda ćemo bolje spavati

U svijetu u kojem svi govore istinu, najvjerovatnije bi bilo manje tjeskobe i zabrinjavanja. Nakon što izgovorimo laž, veliku ili malu, lako možemo ostati budni noću i zažaliti. Jedno istraživanje pokazuje kako stres može negativno uticati na našu kvalitetu sna, što znači da miran um može rezultirati mirnim snom.

 • 3. Promijenili bismo način na koji sebe vidimo

  Kad bi nam svi rekli istinu kada zatražimo njihovo mišljenje, način na koji sebe vidimo mogao bi se potpuno promijeniti. Dobili biste iskrenije povratne informacije o tome šta vam dobro stoji, kvalitetu vašeg rada, koliko se dobro ljubite i sličnim stvarima. Možda to nije ono što želite čuti, ali dalo bi nam istinsku predstavu o sebi, a ne samo ono što želimo čuti.

  4. Naučili bismo biti iskreniji i ljubazniji

  Ako budemo iskreniji jedni prema drugima, ne bismo se brinuli zbog neugodnih situacija koje obično izbjegavamo. Dugoročno gledano, bolje je reći istinu – čak i ako to boli osobu – jer joj to može uštedjeti puno borbe i boli.

  Reći lošim pjevačima da su dobri neće im nužno pomoći u pokušaju da postanu međunarodna zvijezda. Stoga bismo naučili govoriti istinu taktično i ljubazno, umjesto da ovisimo o malim lažima.

  5. Naše zdravlje bi bilo bolje

  Jedno istraživanje pokazuje da izgovaranje laži može uzrokovati fizičku nelagodu, dok su oni koji teže samo istini izvijestili o manje zdravstvenih problema. Otkriveno je i da ljudi koji su manje lagali imaju manje svakodnevnih zdravstvenih problema, poput upale grla i glavobolje.

 • 6. Otkrićemo ko su nam pravi prijatelji

  Ovo bi bio svijet u kojem bismo naučili šta naši prijatelji stvarno misle o nama i ko su zapravo naši pravi prijatelji. Vrlo brzo bismo otkrili ko se mota oko nas, ali nas zapravo ne voli.

  7. Vrijeđali bismo se puno češće

  Istina može naštetiti kad nam prijatelji kažu da naša odjeća ne izgleda lijepo, da nam ručak nije ukusan ili da nas ne žele vidjeti više. U stvari, ponekad su društveno prihvatljive laži važan dio prijateljstva.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,