Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta ako država zatvori granicu? Nova strategija za putovanje u pandemiji koja se sve češće koristi

Preuzmite sliku

Pandemija je donijela velike promjene u svakodnevne živote, a posebno na područje putovanja. Čak i ako ste platili avionsku kartu za neku rajsku destinaciju, rezervirali hotel i sve željene aktivnosti, ne znači da ćete tamo i provesti svoj godišnji odmor.

Epidemiološka situacija se u pojedinoj zemlji mijenja iz sedmice u sedmicu, granice se otvaraju i zatvaraju, pa ne čudi što je potrebno stalno pratiti vijesti i prilagođavati se novonastalim uvjetima. Baš zato u zapadnom svijetu sve je popularniji trip stacking, odnosno gomilanje rezervacija za putovanje.

Strategija podrazumijeva rezervaciju dvaju ili više putovanja u isto vrijeme kako biste bili sigurni da ćete uistinu negdje otputovati u željenoj sedmici.

“Ako uzmemo u obzir fleksibilnost, nikada nije bilo bolje vrijeme za rezervaciju odmora,” priznao je Adam Amstrong, direktor turističke agencije Contiki Holidays sa sjedištem u Ženevi za Travel + Leisure. On se i sam koristi strategijom trip stackinga u privatne svrhe.

 • U februaru ove godine ići će na skijanje u Austriju, Italiju ili Francusku, ovisno o situaciji.

  I dok su se neke turističke agencije prilagodile situaciji te nude mogućnost otkazivanja rezervacije uz vraćanje uplaćenog novca bez ikakvih ili većih provizija, kod drugih je potrebno čitati sitna slova u ugovorima i pripaziti da višestrukim bukiranjem ne zapadnete u finansijske probleme.

  Organizirate li putovanje sami – dobro provjerite uvjete rezervacije avionskih karata u pojedinoj aviokompaniji, hotelski smještaj i slično.

  Ako je vaš let otkazan zbog pandemije, poslužiti se možete i mobilnim aplikacijama poput Hoppera, koja nudi brzu pomoć, odnosno trenutnu ponovnu rezervaciju otkazanog leta koristeći svoju bazu zračnih prijevoznika.

  Preporučuje se i pratiti vijesti te se informirati o načinu djelovanja kriznih štabova u određenim zemljama na porast slučajeva koronavirusa. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,