Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srednja djeca su najdruštvenija od svih u porodici, evo i zašto

Preuzmite sliku

Vjerovali ili ne, srednja djeca izumiru. Porodice širom svijeta danas imaju manje djece, obično imaju 1 ili 2, što znači da više nema srednje djece, piše Bright Side.

A to je šteta, kaže psihoterapeut koji je razvio teoriju o tome kako redoslijed rođenja oblikuje naše ličnosti, prenosi Tuzlanski.ba.

Srednja djeca imaju svoje posebne osobine koje ih čine zaista jedinstvenim.

Redoslijed rođenja oblikuje ulogu djeteta u porodici

 • Iako braća i sestre odrastaju u istoj porodici i okruženju, oni imaju stvarno različite ličnosti. Čini se čudnim, ali psihoterapeut po imenu Alfred Adler ima objašnjenje. Djeca se moraju razlikovati od svoje braće i sestre i boriti se za roditeljsku pažnju, pa se pridržavaju određene uloge i, prema tome, stiču određene osobine.

  Prvorođena djeca imaju jedinstvenu priliku da prvo odaberu svoju nišu i, gledajući prema roditeljima, skloni su zauzeti poziciju marljivosti. Kao rezultat toga, oni dobijaju osobine ličnosti kao što su inteligencija, odgovornost i poslušnost.

 • Za razliku od najstarije djece, kasnije rođena djeca obično ne smatraju roditelje uzorima. Imaju starije braće i sestre koja su i sama djeca, pa su skloni biti djetinjastiji.

  Uloga najmlađih zauzima se pravo na rođenju, a tek rođena djeca obično najviše privuku pažnju roditelja. Štaviše, roditelji su skloniji najmlađoj djeci koja često dobivaju sve što žele. Iz toga proizlazi da su najmlađa djeca društvena i sigurna, ali i kreativna, opuštena i ponekad pomalo razmažena.

  Srednje se skupine na kraju stisnu između braće i sestara

 • Oni nemaju prednost prvorođenih, niti brigu koju najmlađi dobijaju i mogu se osjećati zanemarenim. Činjenica da srednja djeca dobijaju znatno manje pažnje od roditelja često rezultira time da imaju samopoštovanje, samostalniji su i osjećaju se odvojenije od porodice od braće i sestara.

  Sva djeca traže svoj identitet, ali srednjem djetetu će vjerovatno trebati više nego bilo kojoj drugoj djeci. Za razliku od prvorođenih, koji se radije drže pravila, srednja su smjela i vjerovatnije eksperimentiraju i isprobavaju nove stvari. Jedno istraživanje pokazalo je da su i oni otvoreniji od svoje braće i sestara. U stvari, ljudi su se pitali o različitim stvarima, a srednja su djeca bila otvorenija prema kontroverznim temama i idejama.

  Srednja djeca postaju centar pažnje u svom društvenom životu

 • Vjerovatno nemaju najbližu vezu s roditeljima, skloni su da traže intimu izvan porodice. Zaglavljeni s šefom najstarijim bratom i nestašnim najmlađim, srednje dijete dobiva mogućnost da se slaže sa različitim ljudima i postane nevjerovatan pregovarač.

  Često pomažu u rješavanju sukoba u porodici, igrajući ulogu mirotvorca. Uče vrijedne vještine interakcije u porodici koja im pomaže da postanu popularni i uspješni u svom društvenom životu.

  Oni su orijentisani prema vršnjacima i obično imaju mnogo prijatelja koji predstavljaju centar pažnje u društvu. Sve osobine koje imaju u porodici, poput altruizma, neovisnosti, otvorenosti i diplomacije, pomažu im da budu izvanredni. A izgleda da je to ono što su trebali biti.

  Međutim, teorija se često kritikuje

  Adlerova teorija o redoslijedu rođenja ne samo da je izazvala veliko interesovanje i stekla je mnogo sljedbenika, već je i snažno kritikovana. Istraživači kažu da postoji previše aspekata koji mogu doprinijeti okruženju, poput spola djece i njihovog starosnog jaza. Mnogi pokušavaju dokazati teoriju pogrešnom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,