Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Spremni za odlazak kući: Tata koji je raznježio sve svojom gestom ispred rodilišta

Preuzmite sliku

Za mlade roditelje koji prvi put vode svoje maleno kući, sigurnost je na prvom mjestu.

O tome, kao i o strahu i nevjerovatnoj ljubavi s kojom se roditelji suočavaju od trenutka kada njihovo novorođenče dođe na svijet, govori nam dirljivi video o tati Matiću koji malenog Jonu vodi na njegovu prvu vožnju autom do njihovog doma.

Od trenutka rođenja djeteta, roditelji su suočeni s velikom odgovornošću za malo biće koje će postati njihov centar svijeta. U njima se bude razni osjećaji koje je ponekad teško i opisati, a jedan od njih jest i snažan zaštitnički osjećaj kojim žele svojem dojenčetu pružiti sigurnost od svake potencijalne opasnosti.

„Dođe mi da zaplačem kad pomislim koliku odgovornost osjećam prema tako malom biću. Čak i svakodnevna aktivnost, poput vožnje, od danas će biti nešto sasvim drugo. Strah me. Strah me kad pomislim u koliko smjerova život može skrenuti“, govori tata Matić u videu.

S njim će se poistovjetiti svako ko ima dijete jer shvaća koliko je roditeljstvo istovremeno jednako prekrasan koliko i zahtjevan posao. Kada primite svoje dijete u naručje, postaje vam jasno da vas s njime čeka mnogo posebnih trenutaka – od prvih koraka, prvih riječi, prvih zubića. Ipak, onaj specijalan i pomalo zastrašujući „prvi“ sigurno jest prva vožnja kući iz rodilišta. Tada stajete na svako žuto, vozite oprezno, mirno i po prometnim propisima sve zbog straha da nešto ne bi pošlo po krivu jer sigurnost djeteta postaje najvažnija.

Kako bi pružili djetetu najveću sigurnost tokom vožnje, važno je imati odgovarajuću dječju sjedalicu za novorođenčad te okrenuti sjedalicu tako da dijete gleda u suprotnom smjeru kretanja auta. Važno je prilagoditi remenčiće sjedalice tako da ona nisu prelabavo stegnuta. Također, ako je riječ o zimskim mjesecima, važno je da dijete ne bude pretjerano obučeno jer debele jakne mogu smanjiti učinkovitost sjedalice u slučaju nesreće.

Osim opreme za dijete, važno je imati i kvalitetnu i odgovarajuću opremu na autu, poput primjerice zimskih guma koje će spriječiti auto od proklizavanja u hladnijem dobu godine i pružiti sigurnost svim suputnicima.

Svoju sreću je novopečeni otac Matić odlučio podijeliti sa svima tako što je snimio poruku svome sinu i supruzi Ines koju je pustio u trenutku kada je njegova porodica sjela u auto. Cijela je poruka tajno snimljena u saradnji s Continentalom, a iskrena reakcija njegove supruge raznježila je sve koji su video pogledali. Kako je sve izgledalo, možete i sami pogledati u videu nakon kojeg sigurno nećete ostati ravnodušni. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,