Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sportski ritual: Priča o srednjem prstu koji će postati slavan (VIDEO)

Preuzmite sliku

Znamo za brojne rituale koje sportisti izvode prije utakmice, trke, boja ili nadmetanja, no priča iz Kanadi je do sada najinteresantnija.

Santo Condorelli je kanadski plivač, a njegov ritual zabilježit će sve kamere svijeta. Naime, on prije svakog uskakanja u bazen – pokaže srednji prst prema publici.

Nemojte ga pogrešno shvatiti – ne pokazuje publici srednji prst, nego jednoj osobi koja se tamo nalazi. Svom ocu.

A vjerovali ili ne, postoji razlog. Tradicija ide još od doba kada je Condorelli bio frustrirano dijete, jer je gubio u plivačkim trkama od starijih sportista. Onda je njegovom ocu sinula ideja.

“Vidi, prije svake trke moraš sebi da izgradiš samopouzdanje, i to tako da prepadneš one koji se bore protiv tebe. Svaki put kada budeš iza blokova – pošalji mi srednji prst, a poslat ću ga i ja tebi”, kazao mu je otac tada – kao dječaku.

Condorelli je taj savjet poslušao tada kao i dijete, ali i kroz profesionalnu karijeru. Sada ima 21. godinu, i ide na svoje prve OI.

Prije nekoliko godina, Condorelli je tražeći oca u publici – na nacionalnom takmičenju tako pokazao srednji prst kamerama. Poslije toga, prenosi Canadian Press morao je da piše pismeno izvinjenje – te da objasni svoj postupak. Taj momenat možete pogledati na 1:30 videa.

U nedjelju Condorelli će imati priliku nastaviti tradiciju, tako što će ocu uputiti “srednjak” na utrci 100 metara slobodnim stilom, te u četvrtak 50 metara.

Njegov srednji prst će dakle biti slavan. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje