Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Spolno neiskustvo nacionalni problem: Japanci gube nevinost tek oko 30. godine

Preuzmite sliku

Prema novim studijama, Japanci nešto kasnije ulaze u spolne odnose nego li to čine Amerikanci i Englezi, zbog toga je spolno neiskustvo postalo nacionalni problem u Japanu.

Stručnjaci za javno zdravstvo s Univerziteta u Tokiju otkrili su da u zemlji raste spolno neiskustvo, dok je postotak žena u dobi od 18 do 39 godina koje nikada nisu imale spolni odnos porastao na 24.6 posto u 2015. godini, u odnosu na 21.7 posto u 1992. godini, piše CNN.

Kod muškaraca iste dobi situacija je nešto alarmantnija pa ih čak 25.8 posto u 2015. godini nije nikada imalo spolni odnos za razliku od podataka iz 1992. godine kada ih je bilo 20 posto.

– Spolno neiskustvo postalo je nacionalna zabrinutost u Japanu, ali prethodni izvještaji nisu uzimali u obzir različite dobne skupine i društveno – ekonomsko okruženje – rekao je Piter Ueda, jedan od autora studije čiji su rezultati studije objavljeni danas.

Kada ove podatke uporedite s istraživanjima iz Velike Britanije, SAD i Australije, podaci ukazuju na to da Japanci zapravo mnogo kasnije stupaju u spolne odnose. Naime, tek jedan do pet posto heteroseksualaca iz ove tri države do 30. godine nisu imali spolna iskustva.

Autori studije navode kako je sve veći broj odraslih Japanaca spolno neiskusan, a njihova studija bila je prva koja se bavila ovim problemom koristeći nacionalno reprezentativne podatke.

U studiji je heteroseksualno spolno iskustvo definisano kao vaginalni odnos između muškaraca i žena. Takođe, studija nije uključivala odgovore onih koji su se izjasnili kao LGBT pripadnici ili aseksualni i krenuli su od pretpostavke da su svi bračni parovi imali spolne odnose.

Istraživači su svoju procjenu temeljili na podacima iz sedam nacionalnih istraživanja koja su provedena tokom trideset godina. Koristili su odgovore između 11.553 i 17.859 odraslih osoba u dobi od 18 do 39 godina.

Kako prenosi Klix.ba, izvještaj je takođe pokazao da je veći postotak muškaraca s nižim primanjima ostao spolno neiskusan u poređenju sa ženama.

– Rasprava o uzroku i posljedicama toga da muškarci ostaju nevini je vrlo složena, ali kako je studija pokazala, heteroseksualno neiskustvo barem djelomično je povezano sa socioekonomskim pitanjem. Jednostavno rečeno, novac govori – rekao je Cirus Gaznavi glavni autor studije.

Pitanje nataliteta je važno u Japanu jer njegovo stanovništvo brzo stari. Japan se već smatra narodom “starije dobi”, što znači da više od 20 posto stanovništva ima više od 65 godina. Samo je 946.060 beba rođeno u 2017. godini, što je rekordno najgora statistika od 1899. godine, prenosi Klix.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,