Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Spektakularan snimak: Dronom prišao toliko blizu vulkanu da je vrućina otopila letjelicu

Preuzmite sliku

Nakon erupcije vulkana na Islandu, internetom su se proširili brojni fascinantni snimci izlijevanja lave, snimljeni dronom iz blizine. Na Instagramu se istakao jedan snimak koji zaista oduzima dah.

Dok su se brojni dronovi približili krateru, dron kojim je upravljao islandski fotograf Gardar Olafs uspio je ući u sam krater, i to toliko blizu da je užarena lava otopila neke od dijelova bespilotne letjelice.

– Upravljao sam svojim dronom u blizini erupcije i odlučio da bi bilo kul vidjeti kako izgleda odozgo. Polako sam spustio dron dok nisam vidio eruptirajuću lavu, a kada sam pogledao gore, više nisam vidio svoj dron. Uglavnom, bio sam u krateru vulkana, prenijeli su na stranici Digital Trends pozadinu ovog videa.

Kada je Olafs shvatio da je možda pretjerao, te da je dron preblizu i da bi ga mogla progutati lava, podigao ga je i vratio na mjesto lansiranja. Tek tada je shvatio da je let iznad kratera vulkana ostavio posljedice na njegov dron. Naime, vrućina vulkana otopila je dio letjelice, odnosno svjetla koja se nalaze u dnu drona, a oštetila je i senzore za izbjegavanje prepreka. Dron i dalje može letjeti, no više ne radi kako treba, te se tokom leta prikazuju brojne pogreške. Iako nije riječ o jeftinoj letjelici, islandskom fotografu ipak nije žao zbog nastale štete jer je ipak uspio snimiti fantastičan video i jedan od najboljih, ako ne i najbolji prikaz islandske erupcije vulkana.

Pogledajte kako sve izgleda:

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,