Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Spektakularan projekat: Mini grad s devet nebodera međusobno povezanih mostovima

Preuzmite sliku

Projekt Toronto Orca uključuje i gradnju monumentalnih terasa koje će se prostirati iznad već postojeće željezničke pruge, a koja će prolaziti uz podnožje nebodera.

U Torontu je nedavno predstavljen projekat po imenu Orca. Riječ je o projektantskom čudu firme Safdie Architects koje obuhvata izgradnju devet visokih nebodera međusobno povezanih mostovima između ulice Bathurst i avenije Spadina u centru Toronta.

 • Mostovi bi trebali biti pozicionirani tako da bi se ljudi mogli kretati između izgrađenih nebodera bez potrebe da se spuste na tlo. Uz njih bit će izgrađeni povišeni vrtovi i druge pogodnosti za sve stanovnike ovog mini grada, prenosi punkufer.hr.

  Jedan bi neboder trebao biti rezervisan za poslovne prostore, dok će ostalih osam biti pretvoreno u stambeni prostor. Pretpostavlja se da će u neboderima biti raspoloživo oko 3000 stanova.

 • Projekat Toronto Orca uključuje i gradnju monumentalnih terasa koje će se prostirati iznad već postojeće željezničke pruge, a koja će prolaziti uz podnožje nebodera. Na terasama će biti izgrađen i veliki javni park, ali i prostor za trgovine i ugostiteljske objekte na nekoliko nivoa.

 • Ukoliko se grad složi s gradnjom ovoga projekta, Toronto bi u bliskoj budućnosti mogao dobiti novu turističku atrakciju koja će zasigurno privući mnoge zaljubljenike u odvažne arhitektonske poteze.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,