Četvrtak, 20. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Specijalitet za najhrabrije: Hit-jelo zbog kojeg se može “izgubiti sluh”

Pune oči suza, beskrajna žeđ, žarenje i bolovi uobičajene su reakcije na ljuto, ali gubitak sluha rezervisan je samo za ekstremno pikantnu tjesteninu…

Bird’s eye chili su male, ali izrazito ljute papričice i glavni sastojak jednog od najpopularnijih azijskih jela. Rezanci smrti (death noodles) mogu se kušati na zapadu Jakarte u malom restoranu s brzom hranom Abang Adeku.

Tjesteninu Indomie koja se prodaje diljem svijeta ondje poslužuju po ukusu onih koji obožavaju ljutu hranu. Abang Adek ima 5 različitih stepeni ljutine, a u najljuće ide čak 100 papričica, piše punkufer.hr.

Restoran je postao popularan zahvaljujući društvenim mrežama na kojima se proširila vijest o jelu pedes mampus koje mogu pojesti samo najotporniji. Pretpostavlja se da neslužbeni prvak na listi najpikantnijih rezanaca na svijetu dostiže vrtoglavih 20 miliona SHU-a (Scoville heat unit) na Scovilleovoj ljestvici.

Uporedbe radi, Tabasco je negdje na 5000. Jelo je toliko ljuto da jedan od gostiju Ben Sumadiwiria tvrdi da je nakon jela oglušio na dvije minute. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,