Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Spas za iscrpljene roditelje: Uspavanke sa zvukom motora

Preuzmite sliku

Pjevušenje, ljuljuškanje, nošenje, kupka prije spavanja, zvuk fena za kosu, usisavača, “bijela” buka, “ružičasta” buka… nebrojeno je puno rituala i metoda za uspavljivanje bebe

Mnogi roditelji posežu i za još jednom metodom uspavljivanja, a to je vožnja automobilom. Zato je Nissan osmislio ekološko rješenje za iscrpljene roditelje širom Evrope koji se oslanjaju na umirujući učinak vožnje kako bi uspavali svoje malene.

60 posto roditelja djecu uspavljuje vožnjom

Nova istraživanja ukazuju na hroničnu neispavanost roditelja širom Evrope. Većina roditelja (65 %) s djecom do dvije godine starosti noću spava manje od pet sati, 60% njih priznaje kako djecu uspavljuju vožnjom, a više od pola (57%) to radi barem jednom sedmično.

 • Istražujući zašto roditelji vjeruju u ovu metodu, Nissan je otkrio kako 70% njih smatra da njihovu djecu umiruje kretanje vozila, premda su zapravo za to najzaslužnije umirujuće frekvencije motora s unrašnjim izgaranjem. Nissan LEAF Dream Drive prvi je album za uspavljivanje djece u električnom vozilu, nastao u saradnji Nissanovih inženjera i dizajnera zvuka i stručnjaka za san, Toma Middletona.

  Ovaj album sadrži pet trominutnih zapisa koje izvode umirujuće frekvencije brujanja motora s unutršnjim izgaranjem – dokazane metode za uspavljivanje djece – premda je vožnja u potpunosti bez emisija. Zvukovi Nissana LEAF prepliću sa zvukom brujanja motora s unutrašnjim zgaranjem i tako hipnotički umiruju djecu.

  Inače, uspavljivanjem djece u vožnji značajno se povećava ugljični otisak: na taj se način svaki godine oslobodi do 70.000 g CO2. Ipak, 70 % roditelja u Evropi smatra kako bi bili bolji uzor i osjećali se manje krivima kada bi svoju djecu uspavljivali vožnjom u električnom vozilu. “Električno vozilo poput Nissana LEAF bolji je izbor za uspavljivanje djece u vožnji, premda tiha vožnja možda i ne djeluje tako umirujuće kao brujanje konvencionalnog motora. Motori s unutarnjim izgaranjem emitiraju različite frekvencije bijelog, ružičastog i smeđeg šuma, stvarajući orkestralnu zvučnu pozadinu koje djeluje posebno umirujuće na djecu”, rekao je Paul Speed-Andrews, voditelj odjela za kontrolu buke i vibracija pri Nissanu.

  Ovaj album djelovat će opuštajuće i na roditelje. Sistem ProPILOT Assist značajno smanjuje stres, čineći noćnu vožnju ugodnijom i sigurnijom. Roditeljima pomaže održati stalnu brzinu i sigurnosni razmak te ih održava u središtu traka što je iznimno važno kad voze djecu. Roditelji mogu povezati svoj pametni telefon s Nissanom LEAF putem aplikacija Android Auto i Apple CarPlay te slušati uspavanke na muzičkim platformama kao što su Apple Music, Spotify, SoundCloud, YouTube i Deezer. (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,