Ponedjeljak, 6. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

667

OPORAVLJENI

44

UMRLI

26
Preuzmite sliku

SpaceX će prve ljude odvesti u svemir početkom sljedeće godine

NASA je potvrdila da će letjelica Crew Dragon kompanije SpaceX odvesti prve ljude u svemir u prvoj četvrtini sljedeće godine.

Šef američke svemirske agencije Jim Bridenstine rekao je prilikom posjete Elonu Musku da će Crew Dragon biti spreman ako sve bude išlo po planu. Prema njegovim riječima, glavni prioritet je početi lansirati astronaute u svemir na američko tlo. Od 2011. godine, kada su sletjeli i povukli rakete Space Shuttle, morali su se osloniti na rusku infrastrukturu.

Prema prvotnim planovima, NASA i SpaceX trebali su obaviti prvi test s posadom Crew Dragon na putovanju do Međunarodne svemirske stanice (ISS) još početkom ove godine, ali se zbog nesreće u aprilu to pomaknulo.

Nisu prijavljene ozljede, ali je došlo do štete. Razlog je bio ventil koji curi, što je prouzrokovalo curenje i zapaljivanje dijela pogonskog goriva. SpaceX bi ove godine trebao provesti više ispitivanja, uključujući test sistema evakuacije i hitno slijetanje kapsule u slučaju kvara projektila. Također se moraju pomno provjeriti performanse padobrana koji usporavaju pad kapsule po povratku. To je glavno pitanje s kojim se trenutno bave, potvrdio je osnivač SpaceX-a Elon Musk.

Pored Boeinga, SpaceX je dobio sredstva NASA-e za finansiranje razvoja plovila za svemirski prijevoz. Ukupno su dobili 6,8 milijardi dolara. SpaceX je već koristio svoja plovila za prijevoz tereta, a već je uspješno poslao Crew Dragon bez posade na ISS. Cijena leta kod Rusa je 80 miliona dolara po putniku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,