Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Snjeguljica u središtu polemike jer je princ poljubio bez pristanka

Preuzmite sliku

Snjeguljica jedan od najpopularnijih Disneyjevih likova, nova je meta takozvane kulture otkazivanja jer radnja animiranog filma uključuje poljubac princa koji se događa dok ona spava i “bez njenog pristanka”.

Tematski park Disneyland u Anaheimu u Kaliforniji otvorio se u petak prvi put nakon više od 400 dana otkako je započela pandemija koronavirusa, a s njim i novi sadržaj nazvan “Očarana želja Snjeguljice”. Ali na portalu SFGate ubrzo je objavljena recenzija Katie Dowd i Julie Tremaine u kojoj su upozorile na problem. Kažu da je uključen “poljubac koji princ daje Snjeguljici bez njenog pristanka, dok ona spava, što nikako ne može biti prava ljubav ako samo jedna osoba zna što se događa”.

“Nismo li se već složili da je pristanak u ranim Disneyjevim filmovima glavni problem? Da podučavanje djece da ljubljenje, kad nije potvrđeno da su obje strane voljne sudjelovati, nije u redu”, napisale su u recenziji.

“Teško je razumjeti zašto bi Disneyland 2021. godine uključio scenu s tako staromodnom idejom o tome šta muškarac smije učiniti ženi”, dodale su.

Recenzija je izazvala ogorčenje na društvenim mrežama i mnogi su ih optužili da su otišli predaleko: “Snjeguljica bi još uvijek spavala da ovisi o luđacima i kulturi otkazivanja”, komentirao je korisnik Matt Martin.

“Prestanite kritizirati klasike zbog kojih smo svi željeli sretan kraj, snove i mogućnosti za bolje”, smatra žena imena Alynn.

“Roditelji bi trebali podučavati djecu pristanku, kao i razlici između stvarnog života i bajki. Odrasla sam uz bajke i itekako sam razumjela važnost pristanka. Dopustite djeci da uživaju u čaroliji bajki.”, upozorila je Natalie Sady.

Čak je i glumica Kristen Bell, koja je dala glas Anni u animiranom filmu Frozen, rekla da je s djecom ozbiljno razgovarala o Snjeguljici.

“Zar ne mislite da je čudno da princ ljubi Snjeguljicu bez njezinog dopuštenja? Ne možete nekoga poljubiti ako spava”, izjavila je za časopis People 2018.

Iz Disneylanda su poručili da “žele da njihovi gosti vide porijeklo i tradiciju koje se ogledaju u pričama, iskustvima i proizvodima s kojima se susreću u interakciji s Disneyjem i zato su ovo postavili kao dio sadržaja”. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,