Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Smrtonosna kuhinja”: Prekrasna zemlja sa najnezdravijom hranom na svijetu

Preuzmite sliku

Iako mnogi najprije pomišljaju na Ameriku, najnezdravija kuhinja na svijetu stanuje na drugoj strani karte, a razlozi se traže u tome što stanovnici ne znaju reći “ne” na vrijeme…

Jednu od pet smrti u svijetu izaziva loša prehrana, pokazala je globalna studija koju je objavio The Lancet, vodeća medicinska publikacija. Previše soli, premalo cjelovitih žitarica, voća i povrća mogu izazvati brojne tegobe, kao i hronične bolesti. Tako Japan i Kina najviše bolesti duguju prevelikoj količini soli, dok Evropa pati zbog premalo raznolikosti na tanjiru, prenosi punkufer.hr.

Na popisu od 195 zemalja s najgorim prehrambenim navikama našao se Uzbekistan, a taj je podatak uznemirio stanovnike koji se ponose svojom kuhinjom, nacionalnim specijalitetima, kao i vještinama svojih vrhunskih chefova. Uzbekistanska gastroenterologinja Lola Abdurakhimova za BBC tvrdi kako hrana nije tihi ubica, nego su navike te koje štete.

  • Sjedilački način života, prejedanje i nedovoljno raznolik jelovnik prema njezinu su mišljenju najveći problem. No osim toga što su domaću hranu zamijenili hamburgeri i kebabi, ljudi ne znaju reći ne kaloričnoj hrani i umjesto da pojedu jednu porciju, ne zaustavljaju se dok nisu siti, a to je dvostruko ili više hrane od preporučene količine.

    Najpopularnije i najpoznatije od svih uzbekistanskih nacionalnih jela jest plov, specijalitet od riže, mesa, povrća i puno ulja.

  • Navodno se jede još od Amira Timura, uzbekistanskog osvajača koji je 1300. godine osnovao Timuridsko carstvo. S obzirom na to da je hranjiv i lako se priprema, plov je vojnicima pružao dovoljno snage za borbu. Plov se i danas jede vrlo često, u nekim porodicama i nekoliko puta sedmično, a za posebne prilike radi se u karakterističnim kazanima od lijevanog željeza na otvorenoj vatri.

    Nije rijetkost da se u takvim situacijama posluži i nekoliko stotina porcija iz jednog lonca. Tijesto punjeno mesom i lukom (somsa), bogata supa s mesom i tjesteninom (lagman) i tradicionalni hljeb iz peći također su neka od jela kojima se Uzbekistanci ponose.

  • Jedna strana medalje sugeriše da se stanovnici debljaju i žive sve nezdravije, ali s druge strane sve je više chefova koji se profiliraju u visoke krugove gastronomije.

    Pozitivan primjer zasigurno je Bakhriddin Chustiy, koji je sa samo 26 godina kuhao za ruskog političara Dmitrija Medvedeva – i oduševio ga svojom hranom.

    Uz talentovane kuhare, jedinstvena i ukusna jela, kao i stanovnike koji žele promovisati svoju zemlju neizbježno je da će uzbekistanska hrana uticati na svjetsku kulinarsku pozornicu. A ako se tradicionalni recepti prilagode ubrzanom životnom ritmu, mogla bi izgubiti nadimak najsmrtonosnije kuhinje. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,