Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Službeno otvorena prva podvodna šuma na svijetu

Preuzmite sliku

Projekat je vrijedan oko milion eura, a obuhvata 93 zapanjujućih umjetnina koje prikazuju monumentalna stabla i slične detalje na dubini od 8 do 10 metara.

Od 1. augusta 2021. godine i službeno je otvorena prva podvodna šuma na svijetu. Riječ je o muzeju podvodnih skulptura koji se nalazi u kristalno čistoj vodi oko turističkog mjesta Ayia Napa na jugoistočnoj strani otoka Cipra. Tačnije, oko 200 metara od poznate plaže Pernera.

  • Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa ili kraće MUSAN djelo je proslavljenog britanskog umjetnika Jasona deCairesa Taylora. Projekt je vrijedan oko milion eura, a obuhvata 93 zapanjujućih umjetnina koje prikazuju monumentalna stabla i slične detalje na dubini od 8 do 10 metara, prenosi punkufer.hr.

  • Podvodni svijet Sredozemnog mora ugrožen je u posljednje dvije decenije. Baš zato Jason deCaires Taylor radio je skulpture od inertnih PH neutralnih materijala koja imaju za cilj replicirati kopnenu šumu te postati žarište biološke raznolikosti pod vodom.

  • MUSAN je otvoren za istraživanje svim zainteresovanim roniocima svakoga dana od 9 do 18 sati. Svoju posjetu možete rezervisati preko registrovanih škola ronjenja na internetskim stranicama muzeja po cijeni od 20 do 60 eura.

  • Ovo nije prvi podvodni projekt Jasona deCairesa Taylora. Naprotiv, britanski kipar, podvodni fotograf zaštitnik mora i instruktor ronjenja zaslužan je za neke od najnevjerovatnijih podvodnih prizora – od Cannesa u Francuskoj preko Grenade do Cancuna u Meksiku.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje