Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Službeno: Nizozemci zabranili da ih se zove pogrešnim imenom

Preuzmite sliku

Geografski pojam Holandija uži je od Nizozemske i podrazumijeva prostor dviju pokrajina, od ukupno 12 koliko ih ima.

Umjesto pravim imenom Nizozemsku mnogi pogrešno nazivaju Holland ili Holandija, i tako već godinama, ali od 1. januara Nizozemci su odlučili tome stati na kraj. Geografski pojam Holandija uži je od Nizozemske i podrazumijeva prostor pokrajina Noord-Holland i Zuid-Holland (sjeverna i južna), od ukupno 12 koliko ih ima.

  • Zato i nije neobično čuti od Nizozemca da živi u Holandiji, ali pritom misli na područje tih dviju pokrajina. U “dvije” Holandije smještena su i tri najveća nizozemska grada: Amsterdam, Rotterdam i Den Haag. Zbog svog značaja, Holandija je poslužila kao sinonim za naziv čitave zemlje, ali se danas smatra pogrešnim, odnosno neformalnim.

  • Nizozemska vlada ne želi da se imidž zemlje veže isključivo na Holandiju, amsterdamske kanale – kao i Crvenu četvrt nego naglašavaju da mogu ponuditi mnogo više jer zemlja vrvi prirodnim i drugim ljepotama.

  • Povodom rebrendiranja nestaje i narandžasti tulipan kao zaštitni znak, a novi logo simbolizuje inicijale NL (Netherlands), stilizovane poput prepoznatljivog cvijeta. S obzirom na to da će ove godine Nizozemska biti “domaćica” Eurovizije i utakmica na Euru 2020, novi imidž mogao bi se brzo “primiti”. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,