Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slušanje loših vijesti uzrokuje stres i uništava radni elan

Preuzmite sliku

Nedavno američko istraživanje, objavljeno u časopisu Harvard Business Review, otkriva da nas konzumiranje negativnih informacija čini depresivnijim i manje produktivnim.

Naučnici, takođe, ističu da loše vijesti koje čujemo izjutra direktno potkopavaju naš radni elan pa samim tim i našu produktivnost na poslu, javlja Tanjug.

Na radiju, informativnim kanalima, aplikacijama, novinama, Facebooku – svuda smo izloženi vijestima koje su mahom negativne budući da onih dobrih nekako ima sve manje.

Naučnici su podijelili 110 “konzumenata” jutarnjih vijesti u dvije grupe od kojih je jedna nakon buđenja bila podvrgnuta 10- minutnom slušanju deprimirajućih novosti, dok je druga tokom tri minuta pratila pozitivne informacije.

Šest sati kasnije, svako od učesnika eksperimenta odgovarao je na upitnik kako bi se ustanovilo da li je i koliko stresiran, osnosno spokojan.

Test je pokazao da osobe izložene “lošim vibracijama” imaju 27 posto više šansi da tokom dana budu deprimirane ili pod stresom. Istraživači nam svakako ne savjetuju da se ne informišemo, ali nam preporučuju da, u očekivanju da se sukobi smire, a vlade svima obezbijede dobro plaćeni posao, ne uključujemo radio i televiziju čim se probudimo, ili da barem biramo “pozitivnije stanice i kanale”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,