Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija želi pčele proglasiti ugroženom vrstom

Preuzmite sliku

Slovenski pčelarski savez predložit će vladi da pčele u Sloveniji proglase ugroženom vrstom, te da se usvoje zakoni koji će štititi njen održivi opstanak, piše u utorak mariborski list “Večer”.

Pčele su neophodne za oprašivanje i bioraznolikost, a u Sloveniji je prirodno pčelarstvo rasprostranjeno i razvijeno.

Slovenski poljoprivrednici ne moraju kao u nekim drugim zemljama, poput Njemačke i SAD-a, organizirati prijevoze košnica kako bi im oprašile usjeve i zato bi pčele, po mišljenju slovenskih pčelara, trebalo proglasiti ugroženom vrstom i donijeti zakone koji potiču uzgoj autohtonih biljaka za pašu pčela i striktnije štititi pčele od negativnih ekoloških utjecaja kao što je pretjerano tretiranje usjeva pesticidima i herbicidima.

Pčele ugrožavaju i brojne bolesti poput varoe, pa slovenski pčelari upozoravaju na slučaj koji se više ne bi smio dogoditi. Riječ je o aferi od prije dvije  godine kad se otkrilo da je jedan veterinar iz Vrhnike pčelarima prodavao ilegalni pripravak za borbu protiv varoe koji je sadržavao i tri otrovne supstancije zabranjene u Europskoj uniji.

Taj slučaj je slovenskim pčelarima i proizvođačima pčelinjih proizvoda nanio veliku štetu.  Slovenski su pčelari uz podršku vlade prije dvije godine predložili proglašenje svjetskog dana pčela, a prema procjenama slovenskom ministarstva vanjskih poslova,

UN bi tu odluku trebao donijeti krajem ove godine, jer pčele i njihova zaštita imaju golem ekonomski potencijal, ne samo u poljoprivredi nego i u drugim granama, na primjer u turizmu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,