Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenac svirao harmoniku 35 sati bez prekida i oborio Guinnessov rekord (VIDEO)

zoran-zorko-harmonikas
Preuzmite sliku

Zoran Zorko je na festivalu \”Panonika harmonika\” proteklog vikenda u Brežicama bez prestanka harmoniku svirao 35 sati i 32 minuta.

\"zoran-zorko-harmonikas\"Slovenački harmonikaš Zoran Zorko oborio je Ginisov rekord u neprekidnom sviranju harmonike. Kako prenosi agencija STA, Zorko je na festivalu \”Panonika harmonika\” proteklog vikenda u Brežicama svirao 35 sati i 32 minuta i tako oborio rekord od 31 sat i 25 minuta, koji je 2010. postavio Finac Ansi Laitinen.

Da bi se kvalifikovao, Zorko je morao da ispoštuje stroga pravila Ginisove knjige rekorda. On je morao da svira harmoniku u kontinuitetu sa najdužom pauzom 30 sekundi između dvije pjesme. Nakon svakog sata imao je pauzu pet minuta. Nije smio da improvizuje, a sve pjesme morale su da budu djela priznatih umjetnika.

\”Panonika harmonika\” festival, koji je održan od 24. do 26. avgusta, poznat je po više obaranja rekorda. Prošle godine, festival je oborio rekord u broju najviše okupljenih harmonikaša na jednom mjestu, kao i sa najvećim orkestrom na svijetu sa 1.137 harmonikaša, prenosi Kurir.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: