Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slika stara 150 godina podijelila ljubitelje umjetnosti: Šta žena drži iPhone ili molitvenik?

Preuzmite sliku

Čini se da slika stara 150 godina prikazuje ‘putnika kroz vrijeme’ kako se igra iPhoneom – ali umjetnički kritičari insistiraju da to nije ništa slično.

‘Očekivani’ umjetnika Ferdinanda Georgea Waldmüllera prikazuje mladu ženu koja šeta krajolikom s očima zalijepljenim za kvadratni predmet u rukama, dok muškarac čeka da joj pokloni cvijet. Obožavatelji umjetnosti s orlookim očima kažu da izgleda kao da bulji u iPhone ili drugi pametni telefon, uprkos nedostatku struje 1860. godine, piše Daily Star.

Međutim, stručnjaci su insistirali da djevojka na slici ne koristi iPhone, već čita molitvenik. Slika se nalazi u muzeju u Minhenu pod nazivom Neue Pinakothek, u kome se nalaze stotine slika iz 18. i 19. vijeka, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Čovjek koji je prvi uočio detalj, Peter Russell, rekao je  „Ono što me najviše pogađa je koliko je promjena tehnologije promijenila interpretaciju slike i na neki način iskoristila cijeli njen kontekst.”, te dodao:

    „Velika promjena je u tome što bi 1850. ili 1860. godine svaki gledalac prepoznao predmet u koji je djevojka upijena kao pjesmaricu ili molitvenik. Danas niko nije mogao da ne vidi sličnost sa scenom tinejdžerke koja je zaokupljena društvenim mrežama na svom pametnom telefonu. Nije jasno koje bi aplikacije mogla da koristi čak i da je na iPhoneu, jer tada niko drugi nije imao TikTok ili Tinder.”

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,