Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slijepi muškarac vidio suprugu prvi put nakon deset godina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Jedan slijepi 68-godišnjak je po prvi put mogao vidjeti svoju suprugu nakon više od deset godina sljepoće, zahvaljujući bioničkom oku i pomoći ljekara iz klinike Mayo u Minnesoti.

Allen Zderad je prije 20 godina obolio od degenerativnog očnog oboljenja retinis pigmentosa zbog čega je bio slijep posljednjih deset godina. Mogao je raspoznati samo svjetlost, piše N1. 

Iz klinike Mayo kažu da nema efikasnog tretmana ili lijeka za ovo stanje, alinovo kliničko ispitivanje, sistem nazvan Second Sight (Drugi prizor), daje Zderadu novu nadu.

Uz pomoć “bioničkog” oka, on sada može raspoznati ljudske oblike, uključujući i svoj odraz u ogledalu.

Prema klinici Mayo, sprava radi tako da šalje “signale svjetlosnih zraka optičkim nervima, zaobilazeći oštećenu mrežnjaču”. Prvo je mali čip bio ugrađen u Zderadovo desno oko, a nakon dvije sedmice, i ostatak protetske sprave je bio pričvršćen za naočale i aktiviran.

Nakon što je vidio suprugu po prvi put nakon više od decenije, Zderada su obuzele emocije te je u isto vrijeme plakao i smijao se.

“Banalno je, ali je značajno”, rekao je.

Njegova supruga Carmen je također bila emotivna, grlila je supruga dok se on čudio svome novom vidu. Ljekari kažu da je ovo samo početak njegovog tretmana, ali Zderadov optimistični stav ga čini savršenim kandidatom za ispitivanje.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,