Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slavni meme: Više ga ne smiju koristiti jer se zloupotrebljava

Preuzmite sliku

Jedanaestomjesečni dječak Sam nalazi se na plaži i gleda u kameru sa šačicom punom pijeska koja dodatno naglašava njegovu odlučnost. Fotografija je prerasla u meme na društvenim mrežama, pa je vidljiva posvuda, piše The New York Times.

Meme je relativna novost u medijima, a označava, zapravo, ideju, ponašanje, odnosno trend u okviru neke kulture, što je maleni Sam pomalo postao, prenosi Tuzlanski.ba.

Međutim, njegova mama Laney Griner u ponedjeljak je od američkog kongresnika Stevea Kinga, poznatog po rasističkim izjavama, preko advokata zatražila da prestane koristiti fotografiju njenog sina na web stranicama i materijalima koje koristi u kampanji.

Dječakova fotografija kao da govori: ‘Ja imam još mnogo toga za pokazati’, prošle  sedmice pojavila se na Facebook stranici kongresmena Kinga, s tekstom ‘pronađite svoj mem’. Post je u međuvremenu obrisan, a bio je povezan s kampanjom za skupljanje novca koju je organizovao King, preko političkog odbora WinRed.

Gospođa Griner je u pismu kongresmenu upozorila da meme koristi bez dozvole i u pogrešnom kontekstu, tako da je došlo do toga da se meme nekako povezuje s potporom njegovoj kampanji. Dodaje kako je mem poznat pod nazivom ‘Uspješni klinac’ postao senzacija koju obožavaju milioni Amerikanaca zbog njegove dobronamjerne, prijateljske poruke.

Majka koja je fotografiju sina zaštitila autorskim pravima još 2012. godine  smatra da je kongresnik narušio tu iskrenu i jednostavnu poruku, a osim što je advokat u njeno ime zatražio da se fotografija dječaka ukloni, tražili su i javno izvinjenje zbog nedozvoljenog korištenja.

– Nikad ne bih svoje dijete povezala ni sa jednim negativnim oglasom, a Seve King definitivno je najgori od najgorih – kazala je gospođa Griner, piše The New York Times.(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,