Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Skriveni otok Evrope kojeg godišnje posjetiti samo hiljadu ljudi

Preuzmite sliku

Mediteransko more krije maleni otok, idealan za skrivanje blaga, koje se tamo navodno i nalazi. Ipak, teško je vjerovati da ćete ga ikada moći iskopati.

Naime, otok Montecristo, koji je proslavio veliki francuski pisac Alexandre Dumas u svom romanu “Grof Monte Cristo” iz 19. stoljeća, čuva legendu o zakopanom blagu koje je tamo skrio ni manje ni više već Crvenobradi osobno.

  • Samo hiljadu turista godišnje, ili bolje reći sretnika, ima dozvolu za posjetu tom prirodnom raju. Ne trebamo ni govoriti da postoji lista čekanja, tako da ako se sad upišete, računajte da ćete otok vidjeti tek za nekoliko godina. Montecristo je dio prirodnog rezervata, odnosno Nacionalnog parka toskanskog arhipelaga. S obzirom na to, jasno je da italijanske vlasti ne žele gomile entuzijastičnih tragača za blagom u srcu netaknute prirode.

  • Tačna lokacija i sadržaj skrivenog blaga i dalje su misterij, a glasine o otoku kao mjestu na kojem se skriva plijen započele su još prije nekoliko stotina godina, kad je samostan na otoku počeo sticati veliko bogatstvo. Ipak, gledajući danas, to i nije čudno jer je prva kapelica na otoku izgrađena još u stoljeću sedmom, a kasnije su za luksuz bile zaslužne donacije bogatih porodica.

  • Ipak, neki vjeruju da je Crvenobradi u svojim pljačkaškim pohodima u 16. stoljeću sve ukradene dragocjenosti sakrio upravo ovdje.

  • U svakom slučaju, otok će zasigurno još dugo biti mjesto legendi, a ako vam se čita o blagu, pročitajte doživljaje grofa Monte Crista u već spomenutom remek-djelu svjetske književnosti. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,