Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Škola u kojoj učenici školarinu plaćaju plastičnim otpadom

Preuzmite sliku

Uobičajeno je da djeca dolaze u školu noseći školske torbe pune knjiga i drugog školskog pribora, ali đaci jedne indijske škole, uz sve to, nose i otpad.

Naime, Indija ima veliki problem s plastičnim otpadom. Zvanične statistike navode da njeni građani svakodnevno proizvedu oko 26.000 tona otpada. U Pamohiju, i sjevernoistočnoj državi Asam, mještani su odlučili da to smeće koriste za grijanje tokom oštrih zima u podnožju Himalaja.

Kada su prije tri godine tu došli Parmita Sarma i Mazin Mukhtar i osnovali školu Akšar fondacija, došli su do inovativne ideje da roditelji djece plaćaju školarinu plastičnim otpadom, prenosi B92.

Mukhtar, koji je prije dolaska u Indiju, radio na pomaganju ugroženim porodicama u SAD, zajedno sa suprugom Sarmom, diplomiranim sociologom, počeo je da razvija ovu ideju, piše WEF. Pomislili su da bi najbolje rješenje bilo da svako dijete donese najmanje 25 stvari svake sedmice i da tako otplaćuju školovanje.

Iako je fondacija dobrotvorna organizacija, podržana donacijama, oni kažu da “naknade” za plastični otpad podstiču osjećaj zajedništva i korisnosti.

Škola sada ima više od 100 učenika. Ne samo da pomaže u poboljšanju lokalnog okruženja, već je počela da transformiše živote lokalnih porodica dječjim radom.

Umjesto da napuste školu u ranom uzrastu da bi radili u lokalnim kamenolomima za po 2,5 dolara na dan, starijim učenicima se plaća da podučavaju mlađu djecu u školi. Kako napreduju u školi, tako se njihova plata povećava. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje