Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja je oslobodila američkog studenta osuđenog na 15 godina prisilnog rada

Preuzmite sliku

Američki državni tajnik, Rex Tillerson, objavio je kako je Sjeverna Koreja oslobodila Otta Warmbiera, američkog studenta koji je osuđen na prisilni rad zbog navodnih postupanja protiv države, piše Fox News.

Tillerson je objavio i kako je Warmbier na putu za SAD gdje ga čeka njegova porodica te kako je njegovo oslobađanje prema uputama predsjednika Trumpa osigurao američki State Department. Dodao je i kako se radi na puštanju još trojice američkih zatvorenika u Sjevernoj Koreji, prenosi AP.

Osuđen jer je pokidao propagandni materijal

Otto Frederick Warmbier, student sa Sveučilišta u Virginiji, uhićen je 2. februara “dok je izvodio neprijateljski akt protiv Demokratske Narodne Republike Koreje”, objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Warmbier se 29. februara pojavio na konferenciji za medije na kojoj je priznao zločin krađe propagandnog materijala koji je, kako je naveo, “imao za cilj naštetiti radnoj etici i motivaciji sjevernokorejskog naroda”.

“Vrlo sam impresioniran humanim odnosom korejske vlade prema teškim zločincima poput mene”, rekao je tada student u izjavi koju je prenijela televizija. Već u martu je osuđen na 15 godina prisilnog rada.

Roditelji zatražili pomoć od vlade

Warmbier je skinuo propagandni plakat u hodniku hotela u kojemu je odsjeo, što su zabilježile nadzorne kamere, piše Fox News.

Njegovi roditelji su ranije ove godine zamolili predsjednika Trumpa i njegovu administraciju da im pomogne u oslobađanju sina.

Njegovi roditelji su za CNN potvrdili kako je njihov sin oslobođen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje