Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sjede za istim stolom u bašti kafića: Jedan pije pivo u Holandij, a drugi u Belgiji

Preuzmite sliku

Prelazak granice sa drugom državom po pravilu povezujemo sa potrebom izrade pasoša, a potom i vize, ako je potrebna. Osim toga, putovanje u inostranstvo je gotovo uvijek uzbudljiva avantura i dodatna doza novih emocija i utisaka!

 • Ali zamislite na trenutak kada biste morali da pređete granicu svaki put kada, recimo, odlučite da odete u kupovinu ili želite da sjednete u omiljeni kafić. Čudno, zar ne? Ali za stanovnike malog mjesta Barle ova situacija je prilično uobičajena.

   

  Grad, odnosno selo Barle, nalazi se 5 kilometara od holandsko-belgijske granice, a u njemu živi oko 9 hiljada ljudi. Do njega možete doći redovnim autobusom koji polazi iz grada Brede.

 • Barle je sličan stotinama drugih malih, ali na svoj način simpatičnih i ugodnih kutaka sjeverne Evrope, s izuzetkom male nijanse – njegov glavni dio je belgijska enklava koja pripada pokrajini Antverpen.

  Selo je doslovno podijeljeno između Belgije i Holandije graničnom linijom. Belgijski dio se zove Baarle-Hertog, a holandski dio se zove Baarle-Nassau.

 • Razlog za tako čudnu podjelu je drevni feudalni odnos. Teritorija modernog Barla bila je naseljena od davnina, ali prvi dokumentarni dokazi (iako vrlo sumnjivi) o postojanju naselja potiču iz 992. godine.

  Borba za vlast između nekoliko plemića 1198. godine dovela je do toga da je jedan od njih postao gospodar drugog i dao dio zemlje, ali je zadržao kontrolu nad dijelom svojih vazala.

  Kasnije je ipak stekao nezavisnost, uz kontrolu svojih vazala, koju je kasnije pretvorio u pravo posjedovanja određenih zemalja.

 • Pa, Vestfalskim mirom su konačno fiksirane postojeće granice, kada je jedan dio sela postao nezavisan od Holandije, a drugi pripao španskim Habsburgovcima.

  Čini se, nije li lakše ovu teritoriju učiniti neutralnom i riješiti se svih vrsta graničnih nijansi? Očigledno nije lakše, jer su vlasti obje zemlje pristupile pitanju određivanja granica sa svom odgovornošću i savjesnošću, čineći graničnu liniju “vrhunac” Barlea.

  U pješačkoj zoni granice su ocrtane posebnim oznakama u obliku bijelih krstova, a na kolovozu – metalnim podloškama. Jednostavno, stanovnici Barla se mogu naći u drugoj zemlji sa svojim jedinstvenim karakteristikama, jednostavnim prelaskom preko krsta ocrtanog na pločniku!

 • Tako, na primjer, trgovine i restorani koji se nalaze u holandskom dijelu Barlea ne rade nedjeljom, dok objekti na belgijskoj strani, naprotiv, imaju mnogo duži radni dan. U nekim kafićima i restoranima granična linija prolazi tačno na sredini hodnika, pa kada se holandski dio zatvori, možete nastaviti da se opuštate jednostavnim prelaskom za sto na belgijskoj strani.

 • Čitav život građana Barle uređen je u skladu sa granicama određene države. Radi praktičnosti, kućni brojevi su označeni bojama državnih zastava, a znakovi i znakovi su izrađeni u posebnom dizajnu. Stoga se svaka šetnja po selu lako može pretvoriti u igru ​​”Pronađi 10 razlika“.

 • I sa pravnim suptilnostima sve je vrlo jasno. Državljanstvo osobe određuje se prema zemlji u koju izlaze ulazna vrata njegove kuće. On plaća porez državi u kojoj se nalaze ulazna vrata njegove organizacije, a dijete može postati Holanđanin ili Belgijanac, ovisno na kojoj teritoriji se nalazi mjesto u kojem je rođeno.

  Od Drugog svjetskog rata granice u Barli su formalne, zahvaljujući carinskoj i ekonomskoj uniji Beneluksa. A formiranje šengenske zone omogućilo je i drugim Evropljanima, kao i strastvenim putnicima i turistima iz cijelog svijeta, da se pridruže zabavnom teritorijalnom incidentu.

 • Danas Barla ima dvije gradske vijećnice, dvije policijske stanice, dvije katedrale i dvije bolnice. Građani prelaze državne granice na desetine puta dnevno. Štaviše, uslovno “putovanje u inostranstvo” za stanovnike Barlea ponekad se obećava jednostavnim izlaskom iz kuće: u nekim oblastima holandsko-belgijska granica počinje odmah na kućnom pragu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,