Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Simpsoni predvidjeli i Bidenov trijumf? Fanovi uočili poveznicu u jednoj od epizoda

Preuzmite sliku

U epizodi Simpsona iz 2000. prikazana je budućnost 2030., u kojoj je Donald Trump predsjednik SAD-a. 

Kriza je, SAD se oslanja na finansijsku pomoć Kine i Evrope, a pobjeda Lise Simpson na izborima jedino je svjetlo na kraju tunela. Sedamnaest godina kasnije proročanstvo o Trumpu se i ispunilo, ali tek je to jedno od mnogobrojnih uspješnih predviđanja kreatora serije, koje posljednjih godina fanovi Simpsona nazivaju ‘putnicima kroz vrijeme’. 

Iako su oni sami za sebe rekli kako često naprosto pogode jer zakon velikih brojeva nalaže tako, u popularnoj kulturi stekli su status Nostradamusa, a često ima se pripisuju i poprilično nategnuti pogotci. Govorio je o tom fenomenu i scenarist serije Al Jean. 

  • Posljednja teorija koja kola internetom je ona kako su Simpsoni predvidjeli pobjedu novog američkog predsjednika Joea Bidena. Fanovi serije iskopali su kartu SAD-a iz epizode iz 2012., u kojoj Mr. Burns lobira za predsjedničkog kandidata republikanaca Mitta Romneyja u borbi protiv Baracka Obame, a glasovi su u SAD-u raspoređeni gotovo identično po saveznim državama kao u slučaju Bidenove nedavne pobjede.

  • Iako se radi o dobro poznatim i ukorijenjenim političkim preferencijama, koje se u većini zemalja mogu bez previše rizika predvidjeti, fanovi Simpsona ukazuju kako je riječ o još jednom od primjera da su kreatori serije ustvari bili vizionari. 

    – Rekao bih da je Trump kao predsjednik još 2000. godine svakako naš najozbiljniji pogodak. Tražili smo tada nekoga potpuno komičnog koga možemo zamisliti na toj poziciji i onda se to stvarno dogodilo. Bila je još nekolicina uspješnih proročanstava, ali ponekad su u pitanju i čiste interpretacije, pa i teorije zavjera – upozorio je scenarist Al Jean u jednom od intervjua na ovu temu, navevši za primjer slučaj napada na Blizance, za koji se također pisalo kako su ga ‘predvidjeli’ Simpsoni. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,