Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šetnja među sniježnim zidovima visokim i do 20 metara (FOTO)

Preuzmite sliku

Zbog vlage koju donose vjetrovi sa Japanskog mora sjeverni dio Japana je jedno od snijegom najbogatijih područja svijeta. Jedan od tri planinska lanca u Japanskim Alpima Hida bilježi i do 38 metara snijega godišnje.

Planina Tatejama na sjeveru Japana svake godine privlači na hiljade znatiželjnika koji dolaze da vide kako izgledaju planinski lanci prekriveni desetinama metara snijega i provozaju se sniježnim kanjonima.

  • Tamošnji stanovnici osmislili su nov način kako da se bore protiv snijega, pa su mnogi na svoje kuće ugradili posebno dizajnirane krovove, neki imaju opremu za grijanje koja topi snijeg s krova, a drugi su izgradili tako jake krovove koji mogu da izdrže snijeg debljine dva metra.

  • Alpska ruta Tatejama Kurove koja je poznata i kao Krov Japana ljubiteljima snijega jedna je od najslikovitnijih. Dugačka je 90 kilometara i najpopularnija je zimi kada bijeli kanjon Velike sniježne doline predstavlja spektakularni prizor kad napada i do 20 metara snijega.

  • Kad napada toliko da se ni putevi ne vide, Japanci kreću na čišćenje buldožerima opremljenim GPS-om i cijevima koje duvaju sijneg i izbacuju ga na 15 metara visine. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,