Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šest stvari koje samo piloti primijete kada sjede na uobičajnom putničkom sjedištu

Preuzmite sliku

Profesionalni piloti i stjuardese obučeni su gotovo jednako kao i specijalni agenti. Oni mogu primijetiti najsitnije detalje, kvarove i druge stvari čak i kada sjede na uobičajenom putničkom sjedištu.

Bright Side proučio je priče pilota i sada vam može reći o šest stvari tokom leta koje uobičajeni putnici ne primjećuju. I na kraju članka, pogledajte bonus koji će vam olakšati letove, prenosi Tuzlanski.ba.

Zaleđivanje

U vrlo hladnom vremenu površine aviona prekrivene su posebnim hemikalijama koje sprečavaju zaleđivanje tokom leta. Ako to nije potrebno, poklopac se ne stavlja. Međutim, šanse za poledicu i dalje su prilično velike.

 • Profesorica i pilot, Tanya Gatlin kaže, “Tokom slijetanja, snaga motora značajno opada i oni ne proizvode dovoljno topline, pa je šansa da se avion pokrije ledom vrlo velika”.

  Piloti često obraćaju pažnju na to kako se brzo stvara led na prozorskom staklu kada snaga motora padne (pa tako i buka) i koliko je led debeo.

  Sumnjivi mirisi

  Čudan miris je najjasniji znak da nešto ide po zlu. Međutim, putničko područje aviona zvučno je izolirano, pa piloti često obraćaju pažnju na drugi najbolji znak opasnosti – miris.

 • Prema Tomu Farrieru, bivšem direktoru Udruženja za sigurnosni zračni prijevoz, mirisi se šire uokolo prilično slobodno, a neki (npr. Gorivo, hidraulična tekućina, pregrijani zrak koji se ispušta) prilično su prepoznatljivi.

  Ugao svjetlosti koja dolazi kroz prozor

  Ako putujete danju, obratite pažnju na ugao između svjetla i prozora aviona. Iskusni piloti znaju da je promjena ugla svjetlosti prvi znak da je avion promijenio smjer.

 • Ponekad se ruta može promijeniti zbog vremenskih uvjeta ili kvara, ali putnici o tome nisu obaviješteni kako bi izbjegli paniku. Također je lako predvidjeti kašnjenje promatrajući uglove svjetlosti.

  Kašnjenje leta

  Mnogi putnici ne znaju da ako im se let kasni, oni imaju pravo znati zašto se to dogodilo i čija je krivica. Patrick Smith, pilot i autor knjige Ask the Pilot kaže da stjuardesu možete pitati o problemu ako je avion na pisti 20 minuta ili duže.

 • Problem nikada nije nešto tehničko što putnici ne mogu razumjeti. To je uvijek nešto što svako može lako shvatiti. Ako želite jasno objašnjenje, sve što morate učiniti je ljubazno zamoliti stjuardese ili zaposlenika aerodroma.

  Gdje su izlazi u slučaju požara ili druge nesreće

  Ljudi koji puno putuju avionom ne obraćaju previše pozornosti na informacije o izlazu u slučaju požara.

  John Chesire, bivši pilot, kaže da uvijek obraća pažnju na te izlaze, koliko su udaljeni i koliko će mu vremena trebati da stigne do njih. 

 • “Uvijek razmišljam o tome koliko je stepenica između mene i izlaza za požar. To radim u slučaju da je mjesto zadimljeno ili mračno, tako da ću moći pronaći izlaz, otvoriti vrata i izaći van “, kaže John.

  Najave tokom leta

  Profesionalni piloti uvijek obraćaju pažnju na najave čak i kad ne rade. Naprimjer, najava “Stjuardese, molim vas uđite u kokpit” gotovo je uvijek znak da postoji problem.

 • Međutim, ponekad bi ova najava mogla značiti da pilot samo želi šoljicu čaja ili kapućino.

  Bonus: Mogu se podići i nasloni za ruke kod prolaza i sjedišta pored prozora

  Mnoge ljude nervira to što su nasloni za ruke kod prolaza i sjedišta pored prozora učvršćeni na svom mjestu. Međutim, nije baš tako. Da biste ih podigli, pritisnite mali gumb skriven blizu dna naslona za ruke.

 • Ipak, trebali biste biti spremni da vas stjuardese zamole da ih vratite u početni položaj tokom polijetanja i slijetanja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,