Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sedam zanimljivosti o zemlji koja je dom najvećeg kružnog toka na svijetu dugog čak četiri kilometra

Preuzmite sliku

Čini nam se kako kad neko od naših prijatelja ode u Aziju, Malezija i nije baš pri vrhu popularnosti. Obično ljudi odlaze na Tajland, popularni su Kina i Japan, a ni Vijetnam nije za baciti.

E pa, vjerujte, nećete pogriješiti ni ako odete u Maleziju, a prije nego se otisnete na taj put, evo nekih zanimljivih činjenica u vezi te zemlje…

Kišna šuma usred aerodroma

Čim sletite u Kuala Lumpur, glavni i najveći malezijski grad, bit ćete oduševljeni. Naime, prilikom izgradnje modernog aerodroma, odlučilo se sačuvati dio prirode, tako da je usred zračne luke ostala – kišna šuma. Putnici dok čekaju let mogu tako pokisnuti, ili lijepo prošetati zelenilom usred konstrukcije betona i aluminija.

 • Motoristi nose jakne okrenute naprijed

  Kad je o vremenu riječ, valja znati kako godišnje u Maleziji bude pregršt grmljavinskih nevremena. Sunčan dan začas postane kišni, i obratno, klima je jednostavno takva. Također, zrak je prilično zagađen, te prolaznici kažu kako odjeća na cesti postaje vrlo brzo prljava. Iz tog razloga, bajkeri okreću jakne prema naprijed, jer ih one tako štite od vjetra i prašine, a mnogi turisti kažu kako su tako nešto vidjeli samo ovdje.

  Najveći rotor na svijetu

  Jeste li ikad čuli za grad Putrajaya? Nismo ni mi, ne bojte se, ali zanimljivo je što se u njemu nalazi najveći kružni tok na svijetu, koji se proteže na gotovo nevjerovatna 4 kilometra!

 • Singapursko – malezijska granica

  Granični prijelaz između ove dvije zemlje jedan je od najkorištenijih na svijetu. Dobar dio Malezijaca radi u Singapuru, a kako bi došli, trebaju tek preći most. Granicu svaki dan prijeđe otprilike – pola miliona ljudi.

  Ludi za hororima

  Dva najpopularnija filma u malezijskoj filmskoj historiji su horori o zombijima i duhovima! Dakle, ovdje na cijeni nisu drame ni ratni spektakli, već horor filmovi, a malezijski redatelji svake godine ih izbace više nego filmova svih drugih žanrova!

  Svjetlo u kinu

  Ne, nije da se toliko boje horora u kojima uživaju da bi ih morali gledati uz svjetlo, već je Malezija muslimanska zemlja i u njoj postoje neka stroga pravila. Tako naprimjer ostavljaju upaljena svjetla za vrijeme filmova, a nije uobičajeno ni da u kinu muškarac i žena sjede jedno do drugog ako nisu u bračnoj zajednici.

 • Nema kupatila nakon vjenčanja

  U regiji Tidong, par koji se vjenča ne smije koristiti kupaonicu 3 dana nakon vjenčanja. Par se promatra i daju im se minimalne količine hrane i vode. Razlog? Vjeruje se da ukoliko se ovaj običaj ne poštuje, novopečene partnere će pratiti loša sreća. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,