Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sedam zanimljivih stvari koje niste znali o najdužoj cesti na svijetu

Preuzmite sliku

Michael Strasser drži titulu bicikliste koji ju je najbrže prešao na dva točka. Za to mu je bilo potrebno 84 dana, 11 sati i 50 minuta. Rekord je oboren u oktobru 2018. godine.

1. Panamerička cesta najduža je cesta na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Glavni pravac proteže se na oko 30.000 kilometara te povezuje Sjevernu s Južnom Amerikom. Ona spaja grad Ushuaia u Argentini s Prudhoe Bayom na Aljasci, prenosi punkufer.hr.

2. Panamerička cesta zapravo se sastoji od mnogo duže mreže međusobno povezanih cesta u 14 američkih zemalja: SAD, Kanada, Meksiko, Gvatemala, Salvador, Honduras, Nikaragva, Kostarika, Panama, Kolumbija, Ekvador, Peru, Čile i Argentina.

  • 3. Izuzev stotinjak kilometara kišne šume između Paname i Kolumbije poznate po imenu Darien Gap, Panamerička cesta povezuje sve obalne zemlje uz Tihi ocean na oba američka kontinenta.

    4. Da u vozite automobil u prosjeku osam sati dnevno, bila bi vam potrebna tri mjeseca da ju cijelu pređete. Prosječni turisti koji žele istražiti i njezinu okolicu u prosjeku je prolaze šest do 18 mjeseci.

    5. Argentinac Michael Strasser drži titulu bicikliste koji ju je najbrže prešao na dva točka. Za to mu je blo potrebno 84 dana, 11 sati i 50 minuta. Rekord je oboren u oktobru 2018. godine.

    6. Koncept jedne ceste koja povezuje obje Amerike datira još iz 19. stoljeća, no prvi ozbiljni koraci da se to ostvari poduzeti su 1923. godine. Originalni plan bio je izgraditi željeznicu koja će povezati dva kontinenta, no širenjem privatnih automobila odlučeno je da će se izgraditi cesta.

  • 7. Iako je ovo najduža cesta za motorna vozila na svijetu te prolazi uz raznovrsni krajolik – od pješčanih plaža, preko prašuma i planina do ledenjaka – rijetki su turisti koji se odluče njome voziti. Većina turističkih atrakcija u Južnoj i Sjevernoj Americi nalazi se izvan rute Panameričke ceste te se koriste samo nekim njenim dijelovima. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje