Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sedam trikova kako da otkrijete da li vas neko laže

Preuzmite sliku

Čak i ako lažemo ubjedljivo, naše tijelo nas vrlo lako može odati. A to je obično zato što lažljivac jednostavno ignoriše govor tijela, koji umjesto toga stavlja svoj fokus na svoje riječi i izraze lica druge osobe, piše Bright Side.

Psiholozi vjeruju da se ključ za otkrivanje laži otkriva u govoru tijela, i ako preusmjerite pažnju na to, možete vidjeti da li vas neko laže, prenosi Tuzlanski.ba.

Neki su bolji lažovi od drugih, ali iako ne postoji univerzalni znak koji sa 100% sigurnošću može dokazati da osoba laže, postoji nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju koji će vam pomoći da to lakše otkrijete.

Uočite pauze

Jedan od najčešćih vokalnih tragova koji otkriva da li osoba laže je stanka, zato obratite pažnju na njih. Ako osoba napravi duge pauze ili ih ima puno dok govori, vjerovatno laže i uzima vrijeme da razmisli šta reći. Govorne greške poput „ah“, „uhh“ i „mislim“ također se računaju.

Obratite pažnju na trajanje emocija

Prave emocije obično ne traju više od 5 sekundi. Ako neko izrazi emociju duže od 5 sekundi, to je najverovatnije lažno. Ne možete imati isti izraz lica 10 sekundi ravno, zar ne? Zato pazite.

Pazite na loš tajming

Naučnici su otkrili da emocije uvijek prvo dolaze, a tek nakon njih slijede riječi. Ako osoba prvo kaže „ljuta sam“, a tek onda možeš videti ljutiti izraz lica, to je laž.

Provjerite iskrenost emocija

Prave su emocije iskrene i nije ih uvijek lako reproducirati, pa pokušajte vidjeti koliko je to iskreno. Emocija je iskrena kada se ne mijenja samo jedan dio lica. Na primjer, ako se osoba nasmiješi, ne kreću se samo usne, a bore bi se trebale pojaviti u blizini očiju, a obrve će se automatski spustiti prema dole. Ista stvar se odnosi i na bilo koju drugu emociju.

Budite pažljivi prema ponavljanju

Iako je nekim ljudima samo teško iznijeti svoje riječi riječima, previše ponavljanja može biti dokaz da osoba laže. Ako on ili ona stalno nešto ponavljaju, to može značiti da pokušavaju uvjeriti i vas i sebe i steći će utisak da vjerujete u ono što govore.

Odgovore istim riječima ili izrazima koji su korišteni u pitanju

Izbor riječi također puno govori. Ako osoba koristi iste tačke koje su korištene u pitanju, ne osjeća se dovoljno slobodnim i pokušava se držati onoga što ste rekli, jer se može bojati reći previše ili otkriti nešto drugo. Ponavljanje samog pitanja prije nego što odgovorite, također je loš znak to je ono što mnogi lažljivci rade da bi uzeli svoje vrijeme i došli do odgovora.

Prekrivanje lica ili usta

Jedan od najlakših znakova govora tijela je primijetiti kad lažljivac prekriva njihovo lice ili usta. Lažljivci su prilično uobičajeni zbog toga, pa ako vidite ovo, vrlo je moguće da vas lažu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,