Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sedam stvari kojima izluđujemo konobare u kafiću i restoranu

Preuzmite sliku

Empatija je vrijedna svake pohvale, ali ako je zloupotrijebimo, možemo napraviti više štete nego koristi – posebno ako pokušavamo napraviti uslugu konobaru u kafiću ili restoranu i pritom mu zakompliciramo život.

Iako se ponekad čini kao da im treba čitava vječnost da stignu do stola i preuzmu narudžbu, nije im lako jer ponekad rade nekoliko poslova, od psihologa do spremačice i redara.

1. Dobili ste kafu, a naručili ste čaj? Mislite li da ćete konobare poštedjeti muke ako mu ne ukažete na pogrešku, ali zato ostavite lošu kritiku ili mu ne ostavite napojnicu – (u većini slučajeva) griješite.

2. Lijepo je i pristojno pokazati zanimanje za stranu zemlju ili grad, ali konobari većinom nemaju vremena raspravljati o prirodnim ljepotama ili vinskim sortama pa naklonost bolje pokažite napojnicom.

 • 3. Konobari imaju svoj sistem pospremanja posuđa sa stola pa im pomažući slaganjem tanjira jedan na drugi zapravo samo odmažete.

  4. Želite li izvježbati strani jezik kojeg se slabo sjećate iz osnovne škole, to bolje nemojte činiti u restoranu, posebno ako jezik koji znate dobro prolazi. Zbunit ćete konobara, a možda i dobiti pogrešno jelo…

  5. Suzdržite se od diranja tacne, stavljanja čaša ili novčanica – njegova tacna, njegova pravila, a i lako im možete poremetiti ravnotežu.

 • 6. Mislite li da činite uslugu konobaru tako što ćete sami naći mjesto u restoranu – varate se. Pristojnije je pričekati da vas domaćini smjeste za stol kako im ne biste pokvarili planove sjedenja.

  7. Razbijete li tanjir ili čašu, nemojte skupljati krhotine niti tekućinu natapati maramicama – ispričajte se i pustite konobara da počisti jer ako se ozlijedite, napravit ćete mu medvjeđu uslugu. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,