Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Scene koje se događaju u filmovima, a u stvarnosti su daleko od istine

Preuzmite sliku

Ponekad, kada gledamo naučno-fantastični film, samo pretpostavimo da je moguće putovati brzinom svjetlosti, poput ljudi u Ratovima zvijezda, piše Bright Side.

Ili kad god avanturistički arheolog poput Indiane Jonesa pronađe novu grobnicu, on tako jednostavno zapali baklju koja bi trebala biti stara hiljadama godina i mi pomislimo da je to normalno. Neprestano vjerujemo u ove „bijele laži“, jer su ove priče tako dobro napisane da nas osvajaju i prestajemo obraćati pažnju na ove sitne detalje, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Vikinške kacige u stvarnom životu nisu imale rogove

U mnogim filmovima i emisijama koji govore o tim poznatim “germanskim” ljudima možete ih vidjeti u svojevrsnim rogastim kacigama. Ali zapravo, izgled pravog Vikinga bio je daleko od onoga što smo navikli viđati u filmovima. Dokazi pronađeni u Gjermundbuu, mjestu sjeverno od Osla u Norveškoj, sugerišu da su Vikinzi zaista nosili kacige, ali bez poznatih rogova.

 • 2. Pocahontas i John Smith se nisu zaljubili

  Žao nam je što smo vam uništili uspomene iz djetinjstva, ali prema stvarnoj priči, Pocahontas i John Smith nisu se zaljubili, kao što smo svi vidjeli u Disneyevom filmu. Ustvari, žena koju znamo kao Pocahontas zapravo se zvala Matoaka, a preimenovana je u Lady Rebecca Rolfe kada se udala za Johna Rolfea u Engleskoj 1614. godine.

  3. William Wallace nije obojio lice

  Jedna od najupečatljivijih karakteristika pojavljivanja škotskog junaka Williama Wallacea u filmu „Braveheart“ bile su plave pruge naslikane na njegovom licu. Iako je Wallacea teško zamisliti bez njih, prema tradiciji vremena u kojem je film smješten, ne postoji način na koji bi junak upotrijebio tu vrstu ratne boje. To je uglavnom zato što su ove oznake koristili Pikti, keltski narod koji su Rimljani tako zvali zbog slika i tetovaža na tijelima svojih članova.

 • 4. Putovanje brzinom svjetlosti

  U mnogim filmovima naučne fantastike poput Ratova zvijezda i Zvjezdanih staza danas je putovanje brzinom svjetlosti, pa čak i mnogo brže, jednostavno poput vožnje automobilom i vožnje autoputem. Međutim, prema trenutnim zakonima fizike, konkretno Einsteinovoj teoriji relativnosti, postoje određeni uslovi koji omogućavaju putovanje gotovo brzinom svjetlosti, ali tehnički, nikada ne možete ni dostići, a kamoli premašiti tu brzinu.

  5. Vanzemaljci

  Vanzemaljci su vrlo su česta tema svemirskih avantura i filmova naučne fantastike. Većinu vremena imaju humanoidne ili životinjske osobine, neke od njih vrlo slične bićima koja su živjela ili još uvijek žive na našoj planeti. Veliki problem u zamišljanju postojanja bića iz drugog svijeta je taj što jedinu referencu na taj život imamo svoj i onaj koji vidimo oko sebe. Tako da je teško reći mogu li ta bića izgledati poput nas ili ne.

 • 6. Baklje

  Kad god likovi poput Indiane Jonesa otkriju drevnu grobnicu, uvijek učine jednu stvar. Odmah uzmu staru baklju s mjesta, upale je i to je to, odmah imaju svjetlost. Naravno, to u stvarnom životu zapravo ne bi bilo moguće, uglavnom zato što, kao i bilo koji drugi organski materijali, i uljima rok upotrebe ističe. Osim toga, drvo se vremenom oštećuje i morali biste uzeti u obzir stanje vlage na novopronađenom mjestu.

  7. Putovanje kroz vrijeme

  Naučni izvjestitelj Quentin Cooper objašnjava da je putovanje kroz vrijeme malo vjerovatno, barem u našem svemiru. Da je to moguće, odlazak u prošlost riskirao bi promjenu kontinuiteta događaja koji su doveli do sadašnjosti. Zato je takva mogućnost isključena, barem prema trenutnim zakonima fizike koje poznajemo.

 • 8. Novorođene bebe

  Kad god postoji novorođena beba u filmu ili TV seriji, a kamera je napokon snimi, čini se da su tako velike i čiste. Novorođene bebe su manje i ne izlaze ni približno toliko čiste koliko se pojavljuju na velikom ekranu. To je uglavnom zbog određenog američkog zakona koji regulira rad maloljetnika u filmovima. Na primjer, jedan od važećih propisa kaže da beba ne smije biti mlađa od 15 sedmica ako se treba pojaviti na TV-u.

  9. Hipotermija Jacka i Rose na Titaniku

  U filmu Titanic uvijek se vodila rasprava o Jackovoj tragičnoj smrti. Međutim, nešto što treba uzeti u obzir prilikom rasprave o ovoj temi je da su zapravo i on i Rose mogli preživjeti na vratima dok nije stigla pomoć. U eksperimentu koji su proveli Adam Savage i Jamie Hyneman, voditelji MythBusters kanala Discovery Channel dokazali su da su se oba lika mogla spasiti iz ledene vode nakon potonuća Titanica … Izgleda da je rasprava riješena!

 • 10. Preživjeti pad sa vrlo visokog vodopada

  Nebrojeno smo puta vidjeli likove kako se bacaju s vrlo visokog vodopada i sigurno padaju u rijeku ili jezero u avanturističkim filmovima, pa čak i u animiranim serijama ili filmovima. Ali uzmimo, na primjer, pad sa slapova Niagarinih vodopada. Ovi poznati slapovi visoki su oko 51 metar i prilično su moćni. U stvarnosti, pad od tamo mogao bi biti smrtonosan. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,