Subota, 20. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Saznajte šta ne smijete uraditi kada jedete i pijete u raznim zemljama

U Indiji je nepristojno jesti lijevom rukom, u Japanu uspraviti štapiće, u Meksiku jesti takose viljuškom, u Engleskoj piće dodati na desnu stranu, a u Kini okrenuti ribu.

U Japanu biste mogli izazvati pravi haos za stolom ako odložite štapiće za jelo u pogrešnom smjeru, jer ćete tim, zapadnjacima neprimjetnim gestom, možda podsjetiti Japanca na sahranu njegove bake, kaže Dean Allen Foster, autor priručnika “Globalni bonton”.
U njemu objašnjava pravila pristojnog ponašanja za stolom u 15 zemalja svijeta i kako izbjeći neprilike nepoznavanjem nečije kulture.Tako u Japanu između zalogaja štapići treba da budu smješteni ispred onoga koji jede, paralelno s ivicom stola i nigdje drugo, objašnjava instruktor kuhanja Mineko Takane Moreno.
Stavljanje štapića uspravno u zdjelici riže je najgore što možete učiniti jer se na tradicionalnim japanskim sahranama zdjelica riže s uspravnim štapićima stavlja kraj kovčega pokojnika.

 • hrana-zemlje-svijet
 • Bez viljuške u ustima u Tajlandu

  Dok jedete jelo s rižom, umjesto da hranu ustima prinosite viljuškom, koristite je samo da biste je gurnuli u kašiku. Postoje izuzeci kod tradicionalnih jela iz sjevernog Tajlanda koja se jedu isključivo rukama.
  Takođe, ako je samo jedna namirnica na tanjiru, tada se može jesti viljuškom, pod uslovom da to nije riža. Lila Punjaratabandu, slavna kulinarska blogerka, kaže da je jesti hranu s rižom pomoću štapića nešto najgore što na Tajlandu možete učiniti.
  Tamošnja kultura to smatra nepristojnim.

  U južnoj Indiji lijevom rukom ne biste smjeli ni dodirnuti tanjir

  Razlog za to su vjerovanja da je lijeva ruka “prljava” jer se povezuje s tjelesnim funkcijama.
  Ako ste ljevak, slobodno se služite lijevom rukom, ali onda tokom obroka ne koristite desnu. Isto pravilo važi na Bliskom istoku i u nekim dijelovima Afrike.

  U Gruziji je nepristojno pijuckati vino

  Na onom što stanovnici Gruzije nazivaju “suprom”, a što u prevodu znači “tradicionalno slavlje”, vino teče u potocima. Pravilo je da ko god se nađe na proslavi, čašu vina treba da iskapi. Srećom, te čaše su srazmjerno male, pa je poštovanje običaja utoliko lakše.

  U Meksiku se takosi ne jedu nožem i viljuškom

  Meksikanci smatraju da je jedenje takosa uz pomoć noža i viljuške smiješno i snobovski. Takav običaj doživljavaju kao kad bi neko jeo hamburger srebrnim priborom za jelo.

  U Italiji se kapućino pije samo prijepodne

  Neki Italijani kažu da im kapućino poslije podneva remeti rad želuca, drugi ga vide kao lošu zamjenu za obrok, pa tako nikad nećete vidjeti Itlijana koji ga naručuje poslije 15 sati ili poslije obilne večere.
  Ako vam je potrebna doza kofeina, bolje rješenje je espreso.

  U Britaniji se piće dodaje na ljevu stranu

  U Engleskoj se vino porto prema tradiciji dodaje na lijevu stranu, jer su to mornari nekada radili za sreću. Zbog toga se smatra velikim gafom proslijediti buteljku porta na desnu stranu, ali je i veliki propust ne dodati ga uopšte.

  U Francuskoj se za predjelo ne jede hljeb

  Umjesto da hljeb jedete kao predjelo, jedite ga s drugom hranom, naročito sa sirom koji se poslužuje. Ono što se u gotovo svim tradicijama smatra nepristojnim je stavljanje kriške hljeba na sam sto, a ne u svoj tanjir, ali je to Francuzima sasvim prihvatljivo.

  U Kini se riba ne okreće

  Iako ste se možda navikli da okrenete ribu nakon što je jedna strana pečena, to ne radite u Kini, a naročito ne u Hong Kongu. To je zbog toga što se okretanje ribe smatra nesrećom u Kini, a najpraznovjerniji uopšte neće dodirivati donju stranu.

  U Italiji ne tražite parmezan

  Stavljanje parmezana na picu u Italiji je ravno grijehu, a i mnoga druga tradicionalna italijanska jela s tjesteninom ne jedu se s parmezanom, već nekom drugom vrstom sira ili sasvim bez njega. Zato važi pravilo da ako vas ne nude, vi nemojte ni tražiti.

  U Čileu se ništa ne jede rukama

  Pristojnost za stolom je malo formalnija u Čileu nego u ostalim južnoameričkim zemljama. Zbog toga se tamo čak ni pomfrit ne jede rukama, već priborom.

  U Koreji se čaša preuzima s obje ruke

 • votka
 • Ako vam u Koreji piće u ruke daje neko stariji od vas, iz poštovanja bi trebalo da čašu preuzmete objeručke. Takođe, ne smije se jesti prije nego što najstariji muškarac u kući ne sjedne da jede a ni napustiti sto dok svi ne završe obrok.

  U Rusiji se votka ne odbija

  Votka se u Rusiji uvijek pije čista, pa čak i bez leda. Dodavanje bilo kakvih sastojaka smatra se zagađivanjem čistoće alkohola. Ako vam neko ponudi votku, smatrajte to znakom dobrodošlice koji se ne odbija.

  Dok pijete kafu s Beduinima, šoljicu na kraju protresite

  Tipično, svaki Beduin će vam dosipati kafu sve dok šolju ne zatresete dva do tri puta u ruci. To je znak da vam je bilo dovoljno.

  U Brazilu pazite sa žetonima

  U churrascarii, brazilskom restoranu sa odrescima, hrana se naručuje žetonima. Ako konobar izađe iz kuhinje s nečim što vam se sviđa, pazite da žeton koji se nalazi na vašem stolu bude okrenut sa zelenom stranom na gore. Ako ne želite da vam više donosi, okrenite crvenu stranu prema gore. (b92)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , , ,