Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Saznajte neke neobične detalje koje su radile poznate osobe

Preuzmite sliku

Zvijezde sjaje blistavo u daljini. Ali kad im se približiš.. moglo bi postati pravo nepodnošljivo. Isto se može reći i za najveće genije koje su živjeli na Zemlji. Neki od njih su bili poprilično čudni, neki divni, a neki su bili toliko bizarni da jednostavno treba da se zahvalite da vam u komšiluku ne živi neko poput Erika Satie ili renesansnog slikara Michelangela.

Nakon što saznate neke neobične detalje njihovog karaktera postat će vam jasno zašto su bili tako unikatni i bizarni.

STANLEY KUBRICK I NJEGOVA NJEŽNA STRANA

 • Ozbiljni perfekcionista Stanley Kubrick je čovjek koji stoji iza filmova “2001: A Space Odyssey”, “Clockwork Orange”, ili “The Shining”. Iako je u svom privatnom životu bio povučen i izolovan, legendarni režiser imao je i svoju nježnu stranu. On je mnogo volio životinje. U jednom trenutku svog života, posjedovao je 16 mački u svojoj kući, društvo koje je volio imati i u svojoj radnoj sobi. Ali to nije sve. Svoje društvo je proširio nabavivši sebi sedam zlatnih retrivera i četiri magarca.

  LEONARDO DA VINCI I NJEGOV RASPORED SPAVANJA

 • Da Vinci je bio slikar, inžinjer, pisac, kipar, izumitelj, arhitekta, pionir u istraživanju ljudske anatomije, strastveni ljubitelj životinja i moguće jedan od najpoznatijih vegetarijanaca (ako ne i vegana) ikad. Izgleda kao da ne postoji ništa čime se ovaj čovjek nije bavio. Ali postoji, i to je spavanje. Nije bio ljubitelj spavanja te je nakon pažljivog istraživanja i izgradnje novih znanja počeo pratiti polifazni ciklus spavanja. Drugim riječima, Da Vinci je kratko drijemao nekoliko puta u 24 sata. Biti renesansni čovjek nije bilo lahko.

  WOLFGANG AMADEUS MOZART I NJEGOV SMISAO ZA HUMOR

 • Mozart, lice i zvuk klasične muzike. Od dramatične “Lacrimosa” do zabavne “Čarobne frule”, Mozart je osvojio listove muzičke historijske knjige. Ali postoji mali detalj o ovome čovjeku na kojeg se često ne obaziru. Mozart je zaista volio… viceve o prdežima. Čak je malo previše volio ovakve stvari. Napisao je djelo koje je zahtjevalo šest glasova da nastupaju pod nazivom “ Leck mich im Arsch”. Ako mislite da imalo zvuči u smislu “liži mi dupe” pa… u pravu ste. Kao što je neko rekao: “Mozart zaista stavlja ‘dupe’ u klasično”.

  SALVADOR DALI I NJEGOVA ŽENA

 • Kada neko spomene nadrealizam, velike su šanse da će pomisliti na Dalija i njegove brkove. Njegov život je bio ekscentričan i nadrealan kao i njegova djela, ali pored toga što je okolo vozio auto puno karfiola i što je hodao Parizom sa mravojedom, postojalo je nešto još čudnije. Nakon što je oženio ljubav svog života i svoju muzu, Galu, tretirao ju je kao boginju. Kupio joj je dvorac i mogao ju je posjetiti, jedino uz pisanu pozivnicu.

  LAV TOLSTOJ I NJEGOVE CIPELE

 • Gigant ruske književnosti Lav Tolstoj, ne samo da je napisao knjige koje su historijski tačne, nego je i on sam, dok je još bio živ, postao ličnost od historijske važnosti. Iako je dolazio iz najviše klase društva, Tolstoj je počeo preispitivati moral društva u kojem živi i krenuo je svojim putem. Postao je vegetarijanac, počeo pratiti energičnu dnevnu rutinu i odrekao se izgleda bogate osobe. Počeo je nositi seljačku obuću i odjeću koju je sam napravio.

  EDVARD GRIEG I NJEGOVA SRETNA ŽABA

 • Norveški kompozitor Edvard Grieg je čovjek koji stoji iza djela “In The Hall Of The Mountain King”, i poznatog “Morning” teme koju je svako od nas čuo i koja stoji iza idiličnih reklama. Čovjek mora biti sretnik da bi imao takav talenat. Ili, u Griegevom slučaju mora imati sretnu žabu. Figuru žabe. Nosio ju je u svom džepu svaki put kada je nastupao, radio ili dirigovao. I svaki put kada je izlazio na scenu da nastupa, protrljao bi svoju sretnu žabu. Očigledno je da je djelovalo.

  ERIK SATIE I NJEGOVE NASTRANOSTI

 • Istaknuti francuski kompozitor Erik Satie je bio čudan. Ne samo čudan, nego neshvatljivo bizaran. Za početak, njegove prehrambene navike su bile “drugačije”. Jeo je jedino hranu koja je bijela, kao što su jaja, šećer, ribane kosti, sol, kokos, riža i slično. Svako jutro je ustajao u 7:18, te bi imao ručak tačno u 12:11. Zatim večeru u 19:16 i odlazio bi u krevet u 22:37 sati. Također je bio skupljač stvari, ali specifičan – skupljao je samo kišobrane i imao ih je preko stotinu. Na kraju, Erik Satie je bio osebujna ličnost koja je pripadala čak i religiji.. koju je on osnovao.

  MICHELANGELO I NJEGOVA HIGIJENA

 • Sikstinska kapela u Vatikanu je nebeska, ali njen tvorac Michelangelo, jedno od najbitnijih imena zapadnjačke historije umjetnosti, je bio daleko od toga. I to zbog jednog razloga, a to je higijena. On je spavao u svojoj odjeći i cipelama, ne skidajući ih danima. Izbjegavao je tuširanje i čak je to smatrao opasnim po zdravlje. Pa, možda je i bio u pravu, s obzirom da je živio do 89. godine života.

  HONORE DE BALZAC I NJEGOVIH 50 ŠALICA KAFE

 • “Gdje nema kafe, ne može se ni pisati, a samim time ni živjeti” rekao je Balzac, francuski romanopisac, dramaturg i autor djela “Ljudska komedija”. To je stvarno i mislio, zato što nije postojala minuta u kojoj on nije pio ovaj eliksir života te se pretpostavlja da je znao piti po 50 šaljica kafe na dan. Sigurno se pitate kako je neko mogao spavati nakon tolike količine kofeina. Ali, to je ono što je Balzac najviše i volio, pošto je znao svakodnevno ustajati u jedan sat poslije ponoći kako bi mogao nastaviti pisati.

  IGOR STRAVINSKY I “STAJANJE NA GLAVI”

 • Šta se desi kada uzmete čašu soka od narandže i okrenete je naopačke? Sok se naravno prospe. Igor Stravinsky, ruski kompozitor i pomjerač granica, koristio je istu metodu kako bi omogućio svojim kreativnim idejama da teku. Svako jutro, “stajao bi na glavi” 10 – 15 minuta, kako bi pročistio svoje misli i kako bi uspio napisati buduće moderne klasike.

  ALBERT CAMUS I ZOLOŠKI VRT

 • Ogledalo francuskog glamura 20-tog stoljeća Albert Camus bio je mnogo više od elegantnog intelektualca koji je činio da pušenje izgleda kul i koji je imao mačku koja se zvala Cigareta. On je bio pisac koji je osvojio Nobelovu nagradu, filozof, politički aktivista, novinar, strastveni fan fudbala i zaista veliki ljubitelj životinja. Kada je posjetio New York, otišao je u oblizak zološkog vrt u Central parku, ne jednom, ne dvaput, već 20 puta.

  FRIDA KAHLO I NJENI LJUBIMCI

 • Čudna meksička umjetnica Frida Kahlo bila je bolešljiva cijeli svoj život, ali zbog načina njenog života, bilo je sigurno da nije riječ o običnoj smrtnici. Ono što ju je činilo posebnom jeste ljubav prema životinjama. Imala je mnogo ljubimaca ali je većina njih izgledala kao da pripadaju u džungli ili nekoj njenoj nadrealističnoj slici. Ona je držala pse, papagaje, majmune, kokoške i vrapce. Imala je i lane koje se zvalo Granizo te orla sa malo drugačijim imenom – Gertrudis Caca Blanca što u prevodu znači Gertrude Bijela Ka.. Da, znate kako se već završava.

  VIRGINIA WOOLF, FRIEDRICH NIETZSCHE I “VISOKI STOL”

 • Iako ove dvije ličnosti ne izgledaju kao da imaju nešto zajedničko, Britanku Virginia Woolf zajedno sa njemačkim subverzivnim filozofom Friedrich Nietzcheom mogli su vidjeti da rade zajedno u modernoj kancelariji sve dok im je obezbjeđen visoki stol. Oboje su pisali dok su stajali, jer su smatrali da je to jedini način da se postigne nešto vrijedno.

  FRANZ SCHUBERT I NJEGOVE NAOČALE

 • Elegantni i senzibilni Franz Schubert najpoznatiji je po svojoj kompoziciji “Ave Maria”. Ali, imao je problem – njegov vid je bio loš i morao je nositi naočale koje je, naravno, uvijek i nosio. Bukvalno. Cijelo vrijeme. Čak i dok je spavao.

  LUDWING VAN BEETHOVEN I 60 ZRNA KAFE

 • Ludwing van Beethoven je komponovao “Devetu simfoniju”, koja je sada himna Evropske unije, dok je bio gluh, ali to je samo “vrh ledenog brijega” kada je u pitanju njegovo stvaralaštvo. Ipak, zvjezdani rezultati zahtjevaju astronomske discipline. Svako jutro Beethoven je brojao po 60 zrna kafe od kojih je sebi pravio savršenu šolju kafe. Također, kako bi pokrenuo svoje “kreativne mišiće” nakon komponovanja muzike, sipao bi sebi hladnu vodu po glavi.

  GEORGIA O'KEEFFE I NJENO AUTO

 • “Majka američkog modernizma” Georgia O’Keeffe je imala specijalne potrebe. Kako bi bila produktivna te kako bi mogla slikati šta god ona želi i bez da je iko ometa, morala je raditi u svom studiju. A, studio je bio mobilan. I da, mogla je putovati okolo u tom studiju, jer je bila riječ o stražnjem sjedalu njenog auta Forda. Da, Georgia O’Keeffe je slikala u svom autu.

  KURT COBAIN I NJEGOVA KOSA

 • Pjevač grupe Nirvana sigurno miriše na tinejdžerski duh (Smells like teen spirit – pjesma grupe Nirvana, op.a). A tinejdžerski duh miriše na Kool-Aid (dječiji voćni sok). Barem jeste jedno vrijeme, kada je Kurt ofarbao svoju kosu u crveno. Zato što ju je ofarbao s Kool-Aidom. Ali kako bi spriječio bilo kakva oštećenja na svojoj kosi, Kurt je izbjegavao preparate za održavanje kose i trudio da kosu pere s vremena na vrijeme. Ne šamponom, nego sapunom.

  ANDY WARHOL I NJEGOVE PERIKE

 • Andy Warhol, lice pop muzike, lahko je razlikovati od ostatka gomile. Upravo zato što je bio kicoš te se brinuo o svom izgledu, a najviše o svojim ikonskim frizurama. Koje su bile zapravo.. perike. Govoreći o njegovim perikama i neobičnim navikama, Warhol je zaista spojio ove elemente, stvarajući naviku skupljanja perika. S vremenom je skupio kolekciju od 40 perika.

  GLENN GOULD I NJEGOVA HIPOHONDRIJA

 • Veliko ime klasične muzike, kanadski pijanista Glenn Gould nije bio poznat samo po svojim virtuoznim vještinama i unikatnim načinom sviranja. Bio je veoma čudna osoba sa ekscentričnostima hipohondrije. Uvijek je nosio kaput i rukavice, bez obzira na temperaturu, zbog straha od klica i toga da bi se mogao razboliti. A kada je nastupao uvijek bi nosio svoju stolicu, bez obzira gdje nastupa. Uvijek je morala biti njegova, magična stolica.

  PABLO PICASSO I NJEGOV REVOLVER

 • Za početak, mnogo ljudi ne zna da je Pablo Picasso zapravo skraćeno za njegovo pravo ime, Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Stvarno. Ali je postao poznat jer je bio nezaustavljiva sila gdje god da je krenuo. Promijenio je umjetnost, kritike ga nisu obeshrabrile i nije ga uopće bilo strah kada se susreo s Gestapom, tajnom nacističkom policijom. A ipak je bio “nepokretan” u svakodnevnom životu zato što gdje god je išao, sa sobom je nosio revolver, tako da se mnogi nisu smjeli usuditi suprotstaviti se ovoj ljutoj španskoj legendi. (boredpanda.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,