Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savršena nijansa plave: Slučajno otkrivena boja koja ne blijedi

Preuzmite sliku

Naučnici su pronašli novu boju koja se smatra najljepšom nijansom plave boje, čak je se naziva plavom bojom najbližom savršenstvu. Nova boja nazvana YInMn plava dobila je dozvolu za komercijalnu upotrebu te će se njome uskoro moći farbati zidovi u domovima

Hemičar Mas Subramanian i njegov tim sa Sveučilišta u Oregonu slučajno su 2009. godine pronašli novi pigment plave boje, dok su izvodili eksperiment vezan uz elektroniku.

Za jednu seriju testova, naučnici su pomiješali crni mangan oksid s različitim hemikalijama i zagrijali ih na 1.000 stepeni Celzijusa. Ime bojeYInMn plava dolazi od elemenata koji se nalaze u boji, itrijuma (eng. Yttrium), indijuma (eng. Indium) i mangana (eng. Manganese).

Sretnom slučajnošću jedan od uzoraka ispao je vrlo žive, jake nijanse plave. Dodatna testiranja pokazala su da zbog svoje jedinstvene kristalne strukture boja ne blijedi čak ni kad je izložena ulju ili vodi.

Naučnici ističu kako je ova boja ne samo dugotrajnija nego i sigurnija za komercijalnu upotrebu jer ne sadrži nikakve toksine. Uz to, reflektuje veliku količinu infracrvenih zraka zbog čega bi se mogla koristiti i kao boja za krovove jer bi na taj način hladila prostor i činila ga ugodnijim. Zbog svega toga YInMn plava potpuna je suprotnost najružnijoj boji ikada.

Boja ‘najbliža savršenstvu’ dodatno je usavršena te će se prodavati za komercijalne premaze i u proizvodnji plastike, a kasnije ove godine moći će se kupiti i kao boja za zidove i namještaj. YInMn plava mnoge podsjeća na kobaltno plavu.

‘Struktura kristala koju koristimo za ovu boju bila je poznata i prije, ali niko dosad nije došao na ideju koristiti je u komercijalne svrhe. Još otkako su stari Egipćani razvili prve pigmente plave, industrija se borila s problemima sigurnosti, toksičnosti i trajnosti boja’, ističe Subramanian. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,