Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Satelit Turksat 4B poslao prvi signal iz svemira

Prvi signal satelita Turksat 4B, koji je sinoć Turska lansirala sa kosmodroma Baikonur u Kazakistanu, jutros u 8:01 primila je svemirska stanica Fucino u Italiji.

Satelit nakon što se smjesti u orbiti, počet će se s aktivnostima. Satelitom će se upravljati iz Svemirske stanice na zemlji Golbasi, u glavnom gradu Turske, Ankari, javlja Anadolu Agency (AA).

Planirano je da se ovaj satelit koristi više od 30 godina, a prva upotreba informacija koje bude slao očekuje se krajem godine.

Satelit Turksat 4B će biti jedini turski satelit na putanji 50 stepeni istočno“, kazao je Feridun Bilgin, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske.

On je dodao kako su Turksat 4A i Turksat 4B proizvod saradnje turskih inženjera i japanske firme Mitsubishi Electric Corporation.

Bilgin je podsjetio kako je 4A lansiran u februaru 2014. godine i da i dalje u funkciji. Novi satelit bi trebao omogućiti bolju i bržu dostavu informacija internetom, odnosno satelit bi trebao dostavljati tri gigabita podataka u sekundi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,