Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šarmantni hotel s 10 soba na otočiću dugom 250 metara

Preuzmite sliku

Šarmantni hotel po imenu Pater Noster broji tek devet soba s prekrasnim pogledom na more, a idealno je mjesto za sve one koji se žele nakratko izolovati te uživati u miru i tišini.

Otočić Hamneskär je jedno od najvjetrovitijih mjesta u Švedskoj. Smješten je u arhipelagu koji je otprilike pet kilometara udaljen od švedske zapadne obale i prvoga grada Marstranda.

Zbog ograničenosti raspoloživog prostora, izloženosti vjetru, ali i manjku plodnog tla Hamneskär se dugo vremena smatrao neprikladnim za život.

 • No kada je na njemu sagrađen monumentalni svjetionik Pater Noster 1868. godine kako bi pružio pomoć mornarima u navigaciji kroz uzburkano more, na njemu se počela razvijati malena zajednica.

  Svjetioničari i njihove porodice izgradile su nekoliko kuća te svaki dan živjeli onako kako im je diktiralo more. Kada su valovi bili previsoki da bi brodovima došli do kopna i nabavili hranu, stanovnici su preživljavali jedući sve što im se našlo pri ruci – najčešće rakove i meso tuljana.

  Svjetionik je zatvoren 1977. godine te je u potpunosti napušten. Ili je tako barem bilo do ljeta 2020. godine kada je grupa lokalnih entuzijasta iznajmila otok od države, preuredila svjetionik i dostupne smještajne jedinice te otvorila zanimljiv hotel.

  Šarmantni hotel po imenu Pater Noster broji tek 10 soba s prekrasnim pogledom na more, a idealno je mjesto za sve one koji se žele nakratko izolovati te uživati u miru i tišini. Oni hrabriji skočit će u hladno more, a potom se zagrijati u jednom od dva jaccuzija na otoku.

  Ne morate nositi sendviče sa sobom, niti loviti ribu da biste zadovoljili glad. Ovdje se nalazi i improvizovani restoran koji služi švedske specijalitete od najsvježije ribe i plodova mora, prenosi punkufer.hr.

  Do otoka vam treba svega 10-ak minuta vožnje brodićem od Marstranda, a na raspolaganju je i transfer helikopterom.

  Cijena noćenja? Prava sitnica – od 1100 KM naviše(Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,