Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šanse da preživi bile su 8%: Rak joj je spasio brak i karijeru

Preuzmite sliku

Razmišljanje o smrti za Deborah James bila je svakodnevica u posljednje tri godine. Sve je isplanirala. Znala je i gdje će umrijeti. Ali prošlog je decembra dobila nalaz da ‘nema karcinoma u tijelu’.

Otkako je u decembru 2016. godine majci dvoje djece Deborah James dijagnosticiran neizlječiv rak crijeva, živjela je iz dana u dan i nije se dugo usudila na ništa obvezati, jer je znala da u svakom trenutku može završiti u bolnici na još jednoj kemoterapiji, na zračenju (do sad je prošla 23 tretmana) ili na još jednoj operaciji pluća, jetre ili crijeva (kojih je prošla deset).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deborah James (@bowelbabe) on

,,Svaki put kad bih nešto isplanirala, rak bi me u tome spriječio.”, priča Deborah. Karcinom je bio u četvrtom stadiju, a proširio se s crijeva na pluća i jetra. Šanse da živi narednih pet godina iznosile su 8% . Razmišljanje o smrti za nju je bila svakodnevica. Sve je isplanirala. Tačno je znala i gdje će umrijeti. Ali prošlog je decembra dobila nalaz u kojem stoji da ‘nema karcinoma u njenom tijelu’, u kojem je u jednoj fazi bolesti imala čak 15 tumora. Odgovor je to, kaže ona, na zadnja tri lijeka koja je pila samo da ‘eto, nešto pokuša’. ,,Nisam ni znala da je uopće moguće da mi tijelo tako reagira.”, rekla je Deborah koja priznaje kako ipak ne može slaviti jer je bolno svjesna da, kad je o karcinomu riječ, ‘dobro samo koliko su ti dobri najnoviji nalazi’. Ipak, statistički ne bi ni trebala biti živa i toga je svjesna; a bar je u posljednjih nekoliko godina naučila da uvijek treba očekivati neočekivano.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deborah James (@bowelbabe) on

Prije dijagnoze Deborah je bila ambiciozna učiteljica i majka dvoje djece, a sa suprugom bankarom Sebastienom je bila u braku bila skoro 12 godina kad su se odlučili rastati, angažirali advokate i počeli se viđati s drugima. Krenuli su i na savjetovanje, ne u nadi da će se pomiriti, već da ‘odrade sve kako treba’ zbog djece. Ali, par je nakon savjetovanja nekoliko puta otišao na piće, a onda nekoliko puta i na večeru dok se u novembru  2016. nisu pomirili i opet počeli zajedno živjeti. A tad je ona dobila dijagnozu.

,,Nitko nije mislio da rak crijeva dobiju i 35-godišnje vegetarijanke koje se bave i trčanjem. Svi su pretpostavljali da to imaju stariji muškarci koji jedu meso.”, kaže Deborah. Bilo joj je, kaže, grozno i što je morala napustiti posao koji je voljela, ali znala je da će puno boraviti po bolnicama, a predavati djeci se ne može ‘na pola’. Ali umjesto da očajava počela je suorganizirati popularni podcast BBC Radija 5 pod nazivom ‘You, Me And The Big C’ (Ti, ja i tumor) i napisala bestseler knjigu ‘F *** You Cancer: How To Face The Big C, Live Your Life And Still Be Yourself.‘ Istrčala je i nekoliko utrka od pet i deset km, a čak je završila i polumaraton.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deborah James (@bowelbabe) on

Kako bi zaboravila na strah zbog bolesti, redovino je trčala osam kilometara od svog doma do bolnice za tumore u Royal Marsdenu, čak i jutro prije zadnje operacije. Sada se Deborah, po prvi put od dijagnoze, kaže, opet usudila planirati. U martu ima upisano trčanje u Manchesteru za pomoć Sport Reliefu. Tamo će trčati pet kilometara dok Filharmonijski orkestar BBC-ja svira Beethovenovu ‘Petu’ a nada se samo, kaže, da neće svirati brzo. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,